Svijet 22.04.2021.

Lideri Luganska i Donjecka spremni na razgovor sa Zelenskim

ČITANJE: 1 minuta

Lider samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike Leonid Pasečnik i Denis Pušilin izjavili su da su spremni da se sastanu sa ukrajinskim predsJednikom Vladimirom Zelenskim na kontakt liniji u Donbasu.

“Spreman sam da se sretnem na bilo kojoj tački kontakt linije, upravo one linije koja preko noći može postati `crvena` i tada će biti kasno za razgovor. Ako postoji iskrena želja za mirom, mjesto će se naći”, rekao je Pasečnik za “Sputnjik”.

Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin pozvao je Zelenskog da održe razgovore na kontakt liniji u Donbasu.

“Pozivam vas, gospodine Zelenski, da ne pozivate lidere trećih zemalja na kontakt liniju, već bolje da sami odete tamo na iskren i otvoren razgovor sa nama”, rekao je Pušilin u video-poruci predsjedniku Ukrajine, koja je objavljena na njegovom zvaničnom sajtu.

On je dozvolio i mogućnost pregovora u onlajn formatu.

Pušilin je predložio Zelenskom da se “ne skriva u žbunju na drugoj liniji odbrane”, već da smogne snage i dođe do najužarenijih tačaka u rejone sela Staromihajlovka, Opitno, Vesjolo, Zajcevo i Aleksandrovke.

“Ako ipak nemate hrabrosti da posjetite kontakt liniju lično, Leonid Ivanovič Pasečnik i ja smo spremni za onlajn debate sa vama”, dodao je Pušilin.

Ranije je Zelenski u video-poruci pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu u Donbasu.

Predsjednik Rusije odgovorio je da sa ukrajinskim liderom u bilo kom trenutku u Moskvi može da razgovara o bilateralnim odnosima, međutim, ukoliko Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba prvo da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek poslije sa predstavnicima trećih zemalja, uključujući i Rusiju.

(Srna/A.M.)