Politika 29.09.2020.

Dačić: Lideri SDA se ponašaju kao da su ajatolasi

ČITANJE: 3 minute

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, komentarišući podršku Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića Azerbejdžanu u sukobu sa Jermenijom, ocijenio da se “lideri SDA ponašaju kao ajatolasi”.

“Na šta to liči? Pa, Sarajevo nije džamahirija. Je li ova Evropa ima oči, je li ima uši? Jel` će sada iz Sarajeva da se podrška daje Azerbejdžanu zato što su muslimani? Ili se priča o teritorijalnom integritetu i tako dalje? Ne možete da verujete. Lideri SDA se ponašaju kao da su ajatolasi”, rekao je Dačić i upitao da li Evropa i SAD misle da će se dozvoliti da “ovo bude džamahirija”.

On je rekao da muslimani u BiH pokušavaju to da urade tako što će skupiti većinu i naglasio da je zato istorijski važan dogovor Srba i Hrvata u BiH.

Dačić je napomenuo da Amerikanci ne znaju šta se na ovim prostorima stvarno dešava jer informacije uglavnom dobijaju preko nekih lobista koji govore samo o muslimanskim žrtvama, te ocijenio da Srbi ne umiju da sebe predstave kao žrtve.

“Umjesto mi da kažemo u BiH, da smo mi žrtve muslimanskog nacionalizma, verskog fanatizma, nama hoće da ukinu Republiku Srpsku … Ispade sad – mi smo glavna pretnja za BiH”, rekao je sinoć za TV “Hepi” Dačić i ocijenio da bi zato srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “trebao malo da promijeni nastup i kaže da su Srbi zabrinuti”.

On ističe da nastojanja da se predstavi da većinu građana u BiH čine muslimani znače da se pravi islamska država.

“To nisam ja izmislio, piše u `Islamskoj deklaraciji`, koju je napisao Alija Izetbegović. A deklaracija SDA je nova. Zašto mi zatvaramo oči pred time, zašto Evropa zatvara oči pred time?”, pita Dačić.

On je rekao da je licemjerje što SAD vode borbu protiv “Islamske države” svuda, samo ne u Sarajevu, te podsjetio da je u napadu na kule u Njujorku, u SAD 11. septembra, najveći dio napadača došao sa Balkana.

“Došli su sa Kosova, iz Sarajeva, iz Albanije. Pa, nije Bin Laden, vođa terorističke `Al-kaide`, imao srpski pasoš, nego bosanski”, rekao je Dačić i dodao da ne treba zatvarati oči pred tim problemima.

On je podsjetio da zemlje Višegradske grupe, Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka, otvoreno govore o tome da je hrišćanstvo ugroženo.

“Naravno, mali smo mi da sada ispravljamo svetske krive Drine, ali postoji jedna kriva Drina koja protiče kod nas. Mi moramo time da se bavimo”, rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio da rimokatolički poglavar, papa Franja ima više razumijevanja za Srbiju i da bi bilo dobro da posjeti Srbiju, ali da to ne zavisi od politike, već i od Srpske pravoslavne crkve, gdje s tim u vezi postoje izvjesna neslaganja.

Govoreći o radu Specijalnog suda za zločine OVK, Dačić je rekao da se u Hagu najavljuje skoro hapšenje Hašima Tačija, te da će se to desiti 99 odsto.

“Da li će biti osuđen ili ne, ne znam. Ali, biće uhapšen verovatnoća je 99 odsto”, rekao je Dačić, te dodao da Srbi nad tim ne treba da likuju, već da traže dokaze.

(Srna)

Oznake: Ivica Dačić