Svijet 21.10.2022.

Lideri zemalja EU postigli dogovor o mjerama povodom energetske krize

ČITANJE: 1 minuta

Lideri 27 zemalja EU postigli su dogovor o mjerama povodom energetske krize, saopštio je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Savjet je pozvao “Evropsku komisiju da hitno dostavi prijedloge u vezi sa dodatnim mjerama imajući u vidu njihov uticaj na postojeće energetske ugovore, kombinaciju upotrebe energenata i nacionalne okolnosti”, prenio je TASS.

Predsjednik Evrposke komisije Ursula fon der Lajen rekla je na konferenciji za novinare da su lideri EU “dali strateške smjernice” za rad na novom paketu mjera.

Mađarski premijer Viktor Orban saopštio je jutros da je na samitu u Briselu postignut dogovor o ograničavanju cijene gasa, ali da se on neće primjenjivati na dugoročne isporuke, poput petnaestogodišnjeg ugovora koji Mađarska ima sa “Gaspromom”.

“Dobili smo izuzeće od ograničenja cijene gasa, pa to neće ugroziti bezbjedno snabdijevanje Mađarske gasom”, napisao je Orban na Fejsbuku.

On je dodao da, čak i ako bude zajedničke kupovine gasa na nivou EU, “to neće biti obavezno za Mađarsku”, prenio je Rojters.