Magazin 30.09.2018.

LIDIJA BOJINOVIĆ, VIOLINISTKINJA: Republici Srpskoj potreban simfonijski orkestar

ČITANJE: 3 minute

Nakon uspješnih koncerata sa simfonijskim orkestrom u Banjaluci, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i Gradskoj kući u Novom Sadu, mlada violinistkinja Lidija Bojinović nastupila je u koncertnoj sali Kulturnog centra Beograda.

Predstavila se novim koncertnim programom, koji je bio sastavljen od Bahovih, Sarasateovih, Šumanovih i Betovenovih kompozicija. Klavirska pratnja na koncertu je bila pijanistkinja Katarina Hadži-Antić Tatić sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

– Bilo je zadovoljstvo nastupiti u koncertnoj sali Kulturnog centra Beograda, gdje nastupaju umjetnici visokog renomea, a i velika čast, jer sam nastupila sa tako profesionalnom i kvalitetnom pijanistkinjom. Jako lijepo smo se uklopile u zajedničko muziciranje i sprovodile naše muzičke ideje, donoseći publici specifičan pogled na kompozicije koje smo izvodile – rekla je Bojinovićeva.

Kada je riječ o repertoaru koncerta, Bojinovićeva je izabrala da počne kompozicijama Johana Sebastijana Baha. Ona napominje da je izvođenje pomenutih Bahovih kompozicija bilo i svojevrsni ispit za njeno umijeće i uspjeh cjelokupnog koncerta.
– Publici se ovo solo izvođenje izuzetno dopalo, a u nastavku koncerta sam izvela “Romansu” Ludviga van Betovena u f-duru, “Sonatu” Roberta Šumana u a-molu i jednu virtuoznu i tehnički zahtjevnu kompoziciju Kamija Sen Sansa, “Introdukciju i Rondo Kaprićozo”, za koju treba imati zaista profesionalni pristup, strpljenje tokom vježbanja i dovoljno sviračke kondicije da na samom kraju koncerta bude uspješno izvedena. Zadovoljna sam cijelim koncertom, a sudeći po reakcijama i aplauzima, bila je zadovoljna i publika – kazala je Bojinovićeva.

Ona napominje da je zaista značajno za mlade umjetnike iz Republike Srpske to što mogu da nađu svoje mjesto na koncertnim scenama velikih gradova. Navodi posebno Beograd, u kojem je muzička scena zaista živa i u kojem postoje četiri profesionalna simfonijska orkestra i brojni manji muzički sastavi. Smatra da bi osnivanje simfonijskog orkestra u Republici Srpskoj moglo donijeti promjene što se tiče samog posla svih školovanih muzičara.

– Zato ću se truditi i uložiti maksimalne napore da svojim izvođenjem kvalitetnih koncerata u zemlji i inostranstvu promovišem našu muzičku scenu i naše domaće muzičare te tako doprinesem perspektivi mogućeg osnivanja orkestra u kojem bi mladi umjetnici našli budućnost, a sve to s ciljem obogaćivanja kulturne sadržine i ponude u našoj sredini – dodala je Bojinovićeva.

Ona je, kao najbolji student svoje generacije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, radila u ovoj instituciji kao pripravnik. Provela je i jedan semestar studija u Trstu, na Konzervatorijumu “Đuzepe Tartini”, a master studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

– Mislim da u kvalitetu nastave i sistemu rada nema velike razlike, te da naša akademija pruža kvalitetne studije i znanja svojim studentima i jako sam radosna što ću imati priliku da dam lični doprinos i prenesem našim mladim umjetnicima svoja iskustva, u želji da ih što više zainteresujem i što bolje pripremim za profesionalno bavljenje muzikom – dodala je Bojinovićeva.

Kolarčeva zadužbina

Lidija Bojinović će nastupiti u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu 24. oktobra. Na ovom koncertu nastupiće sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović, stalno angažovanom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

(Glas Srpske)