Sport 06.10.2022.

LIGA KONFERENCIJA: Partizan se vraća iz Kelna kao pobjednik

ČITANJE: 2 minute

Fudbaleri Partizana pobijedili su Keln rezultatom 1:0 u 3. kolu Lige konferencija.

Uspjeli su iz trećeg pokušaja fudbaleri Partizana da stignu do premijerne pobjede u Ligi konferencija i iz pakla „Rajn Energi“ stadiona pred 50.000 duša ukradu tri vrijedna boda u borbi za evropsko proleće. Crno-bijeli su slavili u Kelnu (1:0), zahvaljujući golu Svetozara Markovića.

Pobjeda za prvo mjesto u grupi poslije tri kola i lagodnu poziciju uoči revanša sa Jarčevima sledećeg četvrtka u Humskoj. Može se reći i da je pobjedi Partizana doprinio i lagodan pristup domaćina koji su potcijenili crno-bijele. Trener Baumgart izveo je tim sa samo četvoricom standardnih prvotimaca, koji nije igrao loše, ali je Partizan to kaznio.

Igrao se deveti minut, Natho je izveo slobodan udarac, majstorski na glavu Markovića koji je uz pomoć Kilijana matirao odličnog golmana domaćih Švabea. Bio je to pogodak koji je odlučio ovu dobru utakmicu u kojoj je Partizan propustio nekoliko prilika da slavi ubjedljivije.

Domaćin je pogodio prečku u 23. minutu preko Adamjana, a golman Popović sigurno ukrotio udarce Kajnca u 29. i Dica u 31. iz opasne pozicije. Ipak, najbolju šansu u prvom djelu opet je imao Partizan i to poslije gužve i udarca Uroševića koji je golman Švabe jedva ukrotio uz pomoć stative.

Vjerovatno je i Gordan Petrić iznenadio Baumgarta odlukom da na klupi ostavi Andradea, a od starta zaigra sa dva špica – Rikardom i Pavlovićem. Ovaj drugi istakao se na isteku jednog časa igre kada je sjajno šutirao na pas Meniga, ali ga je golman Švabe spektakularno osujetio da postigne prvenac.
Prethodno je golman Jarčeva skinuo zicer i Menigu koji je opet pokazao da mu je realizacija očajna koliko mu je brzina sjajna, ali su navijači Partizana valjda na to navikli.

Trener Kelna je u posljednjih pola sata uveo petoricu standardnih igrača – iskusne Hektora i Uta, prvog napadača Tigesa, kao i kreativce Ljubičića i Mainu, ali svi oni nisu uspjeli da nađu put do mreže Partizana.

Sve njihove pokušaje ukrotio je sigurni golman Popović i sačuvao Partizanu vrijedna tri boda. Poslije ove pobjede, crno-bijeli su prvi u grupi sa pet bodova koliko ima i Nica, dok Keln ima četiri, pa nema sumnje da će sledećeg četvrtka u Beogradu izaći u ozbiljnijem sastavu.

Partizan je odigrao još jedan sjajan meč, napadao kad je mogao, trpio i mučio se kad je morao i na kraju je nagrađen jednom od najvrednijih pobjeda u posljednjih nekoliko godina. Šteta samo i za onaj zicer Andradea iz 91. minuta, bio bi to pravi šlag na tortu…

(SB)

Oznake: FK Partizan