Vijesti 16.12.2020.

Lihović: Situacija u Domu penzionera ozbiljna, ali nije alarmantna

ČITANJE: 2 minute

Direktor Doma penzionera Banjaluka Gordana Lihović rekla je danas da je virusom korona zaraženo 37 korisnika i sedam radnika ove ustanove, koji se nalaze u izolaciji, te da se očekuju rezultati za još 58 korisnika.

Lihovićeva je navela i da je u posljednje tri sedmice preminulo pet korisnika ove ustanove, te da je situacija ozbiljna, ali da nije alarmantna.

“Virus se, najvjerovatnije, raširio od radnika koji nisu imali simptome jer je prvo testiranje pokazalo da dva medicinska tehničara koja su radila sa radnicima nisu imala nikakve simptome, kao ni sada, poslije 14 dana izolacije, te će biti retestirani i vratiti se na posao”, rekla je Lihovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da je teško tačno ustanoviti kako se virus proširio u ovoj ustanovi jer su tu smješteni i stari i nemoćni ljudi, kojima je potrebna zdravstvena zaštita i koji moraju posjećivati zdravstvene ustanove.

Lihovićeva je dodala da se preporučene epidemiološke mjere pojačano primjenjuju od 2. decembra, te da su zatvoreni restoran i ugostiteljski objekat.

“Korisnici se hrane u sobama, a zatvoren je i kafić, koji smo otvorili kada je situacija bila povoljna kako bi se korisnici mogli koliko-toliko družiti, jer njima izolacija u sobama teško pada, osjećaju se usamljeno”, rekla je Lihovićeva.

Ona je napomenula da ova ustanova ima dovoljne količine dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme, te da uprava Doma penzionera nastoji da obezbijedi siguran boravak korisnicima, ali i radnicima.

“Nije lako izdržati, te se nadam da ćemo dobiti i određenu pomoć i donacije od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ili Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske jer smo samofinansirajuća ustanova, a sada su nam kapaciteti smanjeni i ne možemo primati nove korisnike”, kaže Lihovićeva.

(Srna)