Vijesti 04.01.2017.

Liječenje najdraži praznični poklon

ČITANJE: 2 minute

Braća Stefan i Dario Kostadinović, koji boluju od najtežeg oblika distrofije, zahvalujući donatorima, nakon novogodišnjih praznika putuju na lečenje u Italiju.

Majka Slađana Kostadinović zahvalila se donatorima, školskim drugarima svojih sinova i svim građanima koji su akciju pomogli pozivom na humanitarni broj.

– Lepši novogodišnji poklon nismo mogli ni zamisliti. Prvobitno je bilo dogovoreno da na lečenje otputujemo 22. decembra, ali bismo zbog praznika morali ostati duže u Italiji i bili bismo izloženi dodatnom trošku. Zato je termin pomeren za 20. januar – kaže Slađana.

Lečenje mladih Banjalučana pomogli su i studenti i radnici sa ovih prostora koji žive u Gracu u Austriji. Okupljeni su u neformalno udruženje „SOS Graz“, a njihov član Biljana Ristić, porodici Kostadinović je uručila 1.050 evra.

– Najmanje što smo mogli da učinimo je da skupimo koliko-toliko novca i pomognemo deci. Krenuli smo od fejsbuk stranice koja je našim studentima i radnicima služila da se međusobno pomažu, a sada nas je nekoliko hiljada iz svih delova Balkana i zajedno učestvujemo u akcijama – istakla je Biljana Ristić.

Iza ovog udruženja je već desetak humanitarnih akcija, mada se mnogi od njih i sami ponekad bore za novac koji im je preko potreban, posebno studenti čiji boravak u inostranstvu ponekad prevazilazi mogućnosti njihovih roditelja.

Na Klinici za dečije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra kažu da učestalost Dišenove mišićne distrofije, od koje su obolela braća Kostadinović i koja spada u retke bolesti, u našoj zemlji ne odstupa od proseka.

– Ona se sada samo češće i lakše dijagnostikuje zahvaljujući većoj dostupnosti genetskih analiza – kažu na ovoj Klinici i dodaju da se radi o naslednoj bolesti, pa se često istovremeno otkrije veći broj obolelih članova porodice, što ostavlja utisak da je učestalost bolesti u porastu.

Genetičari očekuju i da se broj novotkivenih obolelih pacijenata smanjuje, jer se rizik po bebu može utvrditi i pre trudnoće.

(blic.rs)