Region 13.11.2020.

LIJEČENJE OD KORONA VIRUSA: Patrijarhu Irineju se u četvrtak pogoršalo stanje, sada se vidno bolje osjeća

ČITANJE: 1 minuta

Patrijarhu Irineju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji se od početka mjeseca liječi u Vojnoj bolnici Karaburma od korona virusa, juče se stanje naglo pogoršalo, saznaje Kurir.

Iako je danima bio stabilno, patrijarh je u četvrtak dobio visoku temperaturu i jak kašalj, zbog čega je, na prijedlog državnog vrha sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, hitno intervenisao tim najeminentnijih srpskih ljekara.

Kako je ispričao dobro obavješten izvor Kurira, zahvaljujući brzoj reakciji stručnjaka, patrijarh je već u toku današnjeg dana bio u vidno boljem stanju.

“U četvrtak tokom dana patrijarhu je naglo skočila temperatura, na preko 39 stepeni, a istovremeno mu se javio i jak kašalj. Odmah je alarmiran državni vrh, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, te je po njihovom nalogu hitno održan konzilijum naših najeminentnijih stručnjaka, koji su ustanovili i predložili najbolji način daljeg liječenja poglavara SPC. Srećom, terapija je odmah dala dobre rezultate i Irineju se stanje popravilo tokom današnjeg dana. Ipak, svakako je pod pojačanim nadzorom ljekara, koji iz minuta u minut prate zdravstveno stanje patrijarha”, ispričao je sagovornik.

Podsjetimo, patrijarh Irinej je 1. novembra služio liturgiju i opelo na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, nakon čega je u sklopu redovne procedure testiranja ustanovljeno da je pozitivan na kovid. On je nakon toga, 4. novembra, primljen u Vojnu bolnicu Karaburma, gdje se i sada nalazi.

Vikarni episkop remezijanski Stefan rekao je juče da je “zdravstveno stanje patrijarha Irineja i dalje dobro”.

“Patrijarh je dobro. Izaći će iz bolnice kada prođe onih 14 dana”, rekao je agenciji Srna vladika Stefan.

(SB/Banjaluka.net)