Magazin 13.11.2018.

LIJEPA TRADICIJA Osobe sa invaliditetom treći put na modnoj pisti

ČITANJE: 3 minute

Društvo bez diskriminacije, jednake šanse, život bez barijera, poruke su koje će sa piste zajedno poslati roditelji i djeca sa invaliditetom.

Treću godinu za redom u Banjaluci se organizuje modna revija osoba sa invaliditetom “Baš po mjeri”, i to 29. novembra u Muzeju RS. Ovaj događaj kako kažu organizatori, ali i sami građani, prerasta u lijepu tradiciju kojom se naš grad zasigurno može ponositi.

– Osnovna ideja revije je da se osobe sa invaliditetom prikažu u novom svjetlu kao potpuno ravnopravni članovi društva, da se skrene pažnja da su oni tu sa nama i da samo zajedno i uz razumijevanje i prihvatanje razlika možemo dalje. Biće ovo veče druženja, prijateljstva, emocija i nekih novih uspjeha, a tema revije ovoga puta su roditelji i djeca – rekla je doktorka Snežana Kutlešić- Stević, koja je domaćin ovogodišnje revije uz podršku brojnih prijatelja.

 

Ona je iz cijele Krajine okupila 42 roditelja i djece sa cerebralnom paralizom, mišićnom distrofijom, te oštećenjem sluha i vida, koji će dočarati da je ljubav i podrška u svakoj porodici ista, bez obzira na uslove života i odrastanja.

– Predstaviće nam se mame i tate sa invaliditetom i njihova djeca, kao i djeca sa invaliditetom i njihovi roditelji. Oni su sa radošću prihvatili poziv da učestvuju, oduševljeni što zajedno podižemo svijest i osobe sa poteškoćama u razvoju činimo vidljivim u društvu- navela je Kutlešićeva, koja je i ovogodišnja dobitnica plakete Grada Banjaluka za humanost.

Pistom će sa svojom majkom prošetati i Banjalučanka Zvjezdana Smiljanić (28), rođena bez prstiju na jednoj ruci. Ova djevojka priča da joj je majka bila velika emotivna i fizička podrška tokom odrastanja, ali i danas kada se sa diplomom Filozofskog fakulteta nada poslu.

– Drago mi je što sam dio ove lijepe priče, još više što će uz mene biti moja majka bez koje ne bih bila tu gdje jesam. Ona je moja inspiracija sve ove godine mog života – poručuje Zvjezdana.

U reviji učestvuje i mlada doktorica Ljiljana Novaković, koja je, navodi, uspjela savladiti sve životne prepreke uz pomoć svoje majke Dobrile koja ju je izvela na pravi put uprkos tome što ima mišićnu distrofiju i samohrana je majka.

– Ona je za mene majka, otac, brat, sestra i prijateljica, sve u jednom. Osoba sa invaliditetom i samohrana majka, a pored toga najveći borac koga poznajem- napisala je ona na Fejsbuk stranici “Baš po mjeri”, gdje učesnici revije postavljaju emotivne ispovjesti o svom životu i svojoj porodici.

Nismo drugačiji

Zvjezdana Smiljanić i prethodnih godina bila je dio tima koji priprema modnu reviju “Baš po mieri” i vjeruje da će i ovaj put utisci i posjećenost biti odlični.

– Mislim da nema više toliko predrasuda u društvu prema ljudima sa invaliditetom, kao što je bilo u mom djetinjstvu. I mi sami se trudimo da pokažemo i dokažemo da nismo ništa drugačiji od ostalih – kaže ova djevojka.

(Srpskainfo)