Svijet 09.07.2024.

Lijeva koalicija optužila Makrona za “pokušaj otmice institucija”, traže da im omogući formiranje vlade

ČITANJE: 1 minuta

Pobjednici izbora u Francuskoj, ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP), oglasili su se nakon što je Emanuel Makron odbio smijeniti aktuelnog premijera te države Gabrijela Atala.

Oni su ga upozorili, te tražili mandat za formiranje nove vlade.

U saopštenju koje potpisuju četiri stranke iz ove koalicije, oni optužuju Makrona za “pokušaj otmice institucija” i traže da se obrati NFP-u, kako bi im omogućio da formiraju vladu.

Oni smatraju da bi istrajavanje Makrona na toj odluci bilo “izdaja duha Ustava i demokratski puč kojem bismo se svim snagama suprotstavili”.

– Dugotrajno zadržavanje Gabrijela Atala na čelu vlade moglo bi zvučati kao pokušaj da se izbriše rezultat izbora. Ako je to zaobilazni način da se ne predloži ličnost iz Novog narodnog fronta za mjesto premijera, to bi bilo demokratski neprihvatljivo – navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da su spremni ”od sutra da upravljaju državom” i isključili mogućnost bilo koje ”neprirodne koalicije”.

Ljevičarske stranke od nedjelje vode pregovore o nominovanju svog kandidata za premijera. Atal je u ponedjeljak ponudio Makronu ostavku na mjesto premijera, ali ga je predsjednik, kako je saopštio njegov kabinet, zamolio da “za sada ostane na funkciji predsjednika francuske vlade” kako bi “obezbijedio stabilnost zemlje”, prenosi Avaz.