Region 18.11.2021.

“LINGLONG”: Vijetnamci u Zrenjaninu ne rade za nas, angažovao ih je jedan od izvođača radova

ČITANJE: 3 minute

“Ovim putem želimo da skrenemo pažnju da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd)”, saopštili su iz kompanije.

„Želimo da naglasimo da je u potpunosti netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga. Naša kompanija, a u skladu sa važećim Zakonom o radu, nema u radnom odnosu zaposlene iz Vijetnama. Kompanija Linglong je u potpunosti odvojeno pravno lice od izvođača sa kojima sarađuje, te je jedina obaveza Linglonga prema svojim izvođačima, da im plati naknadu za obavljeni posao po ugovoru, na način i u rokovima kako je to predviđeno ugovorima sa podizvođačima“, navodi se u saopštenju kompanije

Oni naglašavaju da Linglong kao investitor ne želi da izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti.

„Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju i dele svi koji sarađuju sa našom kompanijom. Već sada zajedno sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike radimo na izradi plana smeštanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život“, napominju i dodaju:

„Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima. Isto tako, od izvođača smo dobili informaciju da su pasoši vraćeni vijetnamskim radnicima“, zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.

U toku premještanje?

U toku je akcija premeštanja vijetnamskih radnika, potvrđeno je za N1, a prema prvim saznanjima, sele ih na drugu stranu industrijske zone, gde su smešteni kineski radnici.

Podsećamo, pre šest dana TV N1 objavila je snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizacija Astra, koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih, prenosi nova.rs.

Aktivisti Solidarne kuhinje su juče jednog radnika iz Vijetnama odveli u Beograd i kako saznaje reporterka N1 njemu je pasoš vraćen. Angažovani su i advokati koji će dalje da rade na rešavanju njegovog pravnog statusa.

Za razliku od prethodnih dana, danas je u blizini smeštaja vijetnamskih radnika bilo mnogo medijskih ekipa, a radnici su slobodno davali izjave i pokazivali dokumentaciju novinarima. Kažu da su razočarani odnosom kompanije prema njima i da uslovi nisu onakvi kakvi su im obećani kada su prihvatili radno angažovanje na izgradnji fabrike guma „Linglong“.

Jedan od vijetnamskih radnika koji govori engleski jezik se obratio medijima i govorio o nehumanim uslovima u kojima žive i rade.

„Od kada smo došli ovde, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju“, rekao je radnik iz Vijetnama.

Na Tviteru se proširio snimak na kojem jedan radnik iz Vijetnama govori u kakvoj se situaciji nalazi, te podvlači da je krenuo da beži ka Mađarskoj.

„Nisam mogao da izađem, tokom noći idemo ka mađarskoj granici. Imam prijatelja u Evropi, što je dobra stvar, jer idem odavde. Bez para sam, jednostavno samo sam krenuo da bežim. Bežim tako što se popnem na žicu, nakon čega reaguje policija“, rekao je jedan Vijetnamac.

(SB)

Oznake: Linglong