Magazin 01.02.2016.

Lingvistička dilema: Da li se čarape “obuvaju” ili “oblače”?

ČITANJE: 2 minute
carape
Autori portala o srpskom jeziku “jezikofil” pokušali su da odgovore na drevno pitanje domaćih modnih zaljubljenika i uopšte svih onih koji se svakodnevno bave odjećom, a to je da li se čarape, kao nezamjenljivi modni detalj, obuvaju ili oblače.

-Čarapa se u Rječniku srpskoga jezika Matice srpske definiše kao dio odeće od pletene vune, pamuka i vještačkih vlakana koji se navlači na noge ispod cipela (ne zaboravimo da neki vole čarapama da se hvale i ispod sandala). Dakle, u ovoj definiciji već imamo slutnju odgovora – čarape su dio odjeće (ne obuće) i one se NAVLAČE.

Međutim, da vidimo kako se tretiraju glagoli OBUĆI i OBUTI u rječniku.

Definicija glagola obući u Rječniku SANU kaže da je u pitanju radnja navlačenja odjeće ili odjevnog predmeta na sebe ili drugoga, i pokret navlačenja na noge obuće, obuti, nazuti. Dakle, glagol OBUĆI se u nekim krajevima koristi i umjesto glagola OBUTI, koji je svakako u ovom paru markiran i uže specijalizovan. Gl. OBUTI, s druge strane, definiše se kao navući na noge (obuću, čarape), nazuti, a kao drugo pokrajinsko značenje navodi se obući, navući (pantalone, gaće).

Dakle, kod glagola OBUTI imamo eksplicitno naveden primjer sa čarapama, tako da se sada doima da nema dileme, čarape se najprije OBUVAJU. Međutim, polisemantičnost i jednog i drugog glagola, kao i činjenica da se čarape doživljavaju prije kao dio odeće nego kao vrsta obuće dozvoljavaju nam da upotrebimo i gl. OBUĆI.

Ako uzmemo u obzir i druge glagole koji su pomenuti u definicijama, dolazimo do toga da se čarape mogu OBUTI, OBUĆI, NAZUTI i NAVUĆI- završava Jezikofil svoju analizu.

A vi izvolite, pa ih obujte ili obucite, kako vam volja.

(B92)