Vijesti 18.02.2023.

Linta: Svako ko opravdava imama Mahića narušava mir i vrijeđa Srbe

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta ocijenio je da svako ko pokušava da teški oblik govora mržnje imama Admira Mahića iz Kozarca podvede pod “slobodu izražavanja” ne želi dobro svom narodu, narušava mir, toleranciju i zajednički život i vrijeđa vjerska osjećanja srpskog naroda.

Linta je rekao da je brutalna neistina koju je iznio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović da je krivična prijava MUP-a Republike Srpske protiv imama Mahića zbog podsticanja nasilja i mržnje “progon na vjerskoj osnovi”.

“Žalosna je činjenica da Kavazović nastoji da opravda govor mržnje imama Mahića koji su svi čuli jer postoji snimak i da od njega napravi žrtvu”, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Linta podsjeća da je Mahić, koji je glavni imam u Kozarcu kod Prijedora, tokom službe na Savindan, 27. januara, održao skandalozan govor i iznio niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve i prvog srpskog prosvjetitelja, nazivajući Svetog Savu “začetnikom fašizma i nacionalizma”, a SPC “sektom”.

“Mahić je posebno istakao da je Sveti Sava bio veoma kontroverzna ličnost i da je laž da je prosvjetitelj. Takođe, izjavio je da je Sveti Sava začetnik ideologije mržnje prema drugome, kao i da se svetosavlje temelji na nacionalizmu i fašizmu”, podsjetio je Linta.

On ističe da je u pitanju očigledna i nedvosmislena zloupotreba slobode izražavanja jer je u pitanju krivično djelo.