Politika 12.04.2016.

Linta: U Hrvatskoj na djelu oživljavanje ustaške države

ČITANJE: 2 minute
miodrag linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je danas odluku Srpskog narodnog vijeća da ne prisustvuje državnoj komemoraciji u Jasenovcu koja će biti organizovana pod pokroviteljstvom Hrvatske, 22. aprila, ocijenivši da je u Hrvatskoj od 1990. godine na djelu proces oživljavanja ustaške države.

On je u saopštenju naveo da je u Hrvatskoj od 1990. godine na djelu i proces negiranja i umanjivanja zločina genocida nad Srbima, prikazivanja ustaša kao boraca za hrvatsku slobodu protiv srpskog centralizma, učestalog korišćenja ustaških simbola i pozdrava i pjevanja ustaških pjesama na javnim mjestima.

Linta je ocijenio da je jasno kao dan da rat u Hrvatskoj nije bio nastavak partizanske borbe koji je doveo do demokratske Hrvatske, kako to deklarativno govore hrvatski zvaničnici, već nastavak ustaške borbe za etnički čistu hrvatsku državu.

“Sigurno bi poglavnik Ante Pavelić i njegov sljedbenik Franjo Tuđman bili ponosni na današnju Hrvatsku iz koje je protjerano pola miliona Srba i u kojoj su Srbi građani drugog reda i ne mogu da ostvare svoja osnovna ljudska i manjinska prava”, naveo je on.

Linta smatra da je jedan od ključnih preduslova da Hrvatska započne stvarni proces suočavanja sa svojom mračnom prošlošću da katolička crkva u Hrvatskoj jasno osudi ustaštvo i genocid nad srpskim narodom koji je počinjen za vrijeme NDH.

Pored toga, kako navodi Linta, Katolička crkva treba da odustane od sramnog nastojanja da se Alojzije Stepinac proglasi svetim jer isti nikad nije osudio ustaški pokret ni tokom rata ni nakon njegovog završetka.

“Njemačka biskupska konferencija je u avgustu 1945. godine jasno utvrdila zlikovačku prirodu fašizma i jasno se pokajala i izvinila Jevrejima i drugim narodima za sva počinjena zla. S druge strane, samo mjesec dana kasnije u septembru 1945. godine Biskupska konferencija Hrvatske u svojoj izjavi nije se povela za Nijemcima odnosno nije osudila zločinačku prirodu NDH, nije preuzela odgovornost za stravične zločine koji su učinjeni u njeno ime i nije se izvinila Srbima, Jevrejima i Romima za počinjeni genocid”, podsjetio je Linta.

Predstavnici Jevrejske zajednice i Srpskog nacionalnog vijeća /SNV/ nakon sastanka sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović potvrdili su bojkot službene komemoracije za žrtve Jasenovca 22. aprila.

Mediji u Hrvatskoj prenose da je Koordinacija židovskih opština potvrdila da će oni svoju komemoraciju održati 15. aprila, dok će predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća tek odlučiti da li će se pridružiti Jevrejima.

(Agencije)