Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.

Takođe, na društvenim mrežama kruže objave da je u oktobru primijećen medvjed u rekreativnoj zoni na Banj brdu, pored Rajnerovog vrela.

Perica Kepčija, koji je vidio lisicu u Novoj varoši, kaže da se nije bojao kada je primijetio lisicu, nego da je samo bio iznenađen.

“Kada smo je vidjeli, rekli smo: ‘Lisica’, a ona se ukopala i dalje nastavila svojim putem preko tranzita u pravcu Petrićevca”, ispričao je Kepčija.

Ivica G., mještanin Nove varoši, kaže da lisicu nije vidio i da ne strahuje za svoju sigurnost, nego za djecu, te tvrdi da je lisica koja dođe u naselje najvjerovatnije bijesna.

“Lisica koja dolazi – ona je mirna, ne napada, ali je bijesna. Trebalo bi je uhvatiti i vratiti u šumu. Životinje su gladne, nekada su u bivšoj državi bila hranilišta za životinje na rubu sela, sada toga više nema pa dolaze do sela napadaju ovce, pa čak stignu i do grada”, rekao je ovaj Banjalučanin.

Stručnjaci smatraju da divljač posjećuje prigradska naselja, jer zaluta u potrazi za prirodnim staništem i hranom, te da je to sasvim normalno.

U Lovačkom udruženju “Zmijanje” Banjaluka, kažu da je prirodno stanište medvjeda šuma, tako da nije čudno što se medvjed pojavio na Banj brdu, te da on uglavnom pri susretu bježi od ljudi.

“Pojava lisice je izolovan slučaj i nije riječ o bjesnilu. Nema opasnosti u bilo kojem smislu, to su uobičajene pojave”, rekli su u “Zmijanju”.

Stevo Rogulja iz Lovačkog saveza RS, kaže da lisica nije čudo u gradskim naseljima, a da s vremena na vrijeme u grad siđe i medvjed, kao što je bio slučaj u naselju Lazarevo 2015. godine, kada je i odstrijeljen.

“Oni su uglavnom u potrazi za hranom, jer su sela izolovana i nemaju hrane, pa je životinje sve više nađu u gradskim smetlištima i divljim deponijama na kojima se snalaze, nije to ništa čudno”, rekao je Rogulja.

Dodao je da svako lovište gospodari i vodi računa o životinjama koje se nalaze na njihovom području.

(Nezavisne)

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.