Vijesti 26.12.2018.

Lisice na ruke 34 dilera

ČITANJE: 2 minute

Rasvijetljenost krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u RS u prvih devet mjeseci ove godine je veća za 34 odsto u odnosu na isti period lani, a samo pri izvršenju tih krivičnih djela policija je u tom periodu zatekla i uhapsila 34 izvršioca.

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u periodu od januara do oktobra ove godine evidentirano je 826 slučajeva (224 krivična djela i 602 prekršaja) zloupotrebe droga.

“U pomenutom periodu podneseno je 196 izvještaja za počinjena krivična djela iz ove oblasti protiv 251 lica”, precizirali su iz MUP-a RS.

Najveće količine zaplijenjene droge odnose se na marihuanu – 148 kg, kokain 1,6 kg, te amfetamin (spid) 1,1 kg.

Podsjećamo, u 2017. godini u Republici Srpskoj oduzeto je 177 kg marihuane.

Prema najnovijim istraživanjima, čak šest odsto petnaestogodišnjaka u Republici Srpskoj koristi drogu, što RS svrstava u područja sa manjim procentom maloljetnih uživalaca opojnih droga, a istraživanja potvrđuju da je znatiželja procentualno najveći razlog početnog eksperimentisanja sa drogom.

Sve popularnija droga među omladinom je ekstazi. Policija je samo u prvih pet mjeseci u 2018. godini zaplijenila 95,5 komada, dok je zaplijenjena količina lani bila mnogo manja i u istom periodu je oduzeto 20 komada.

U akciji “Bambi”, koja je izvedena polovinom ovog mjeseca, pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, u saradnji sa Policijskom upravom Doboj, uhapsili su u Tesliću tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga.

U okviru ove akcije, čija je realizacija počela prije nekoliko mjeseci, izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području Teslića koje koriste ta tri lica, a prilikom pretresa njihovih objekata nađeno je oko 300 grama spida, drobilica i marihuana.

Podsjećamo i da je u ovogodišnjoj policijskoj akciji “Arsenal” bilo obuhvaćeno devet Banjalučana, a polovinom godine u okviru ove akcije zaplijenjeni su kokain, spid, marihuana, heroin te hemijske supstance za miješanje droga, kao i određene količine oružja, municije i novca.

(Nezavisne)