Vijesti 16.08.2016.

Lisice napadaju živinu, niko da im “stane na rep”

ČITANJE: 2 minute

U Zalužanima su već danima glavna tema – lisice. Čini se da ih ima na desetine, nadiru sa svih strana, slobodno tumaraju dvorištima, dolaze pred kućni prag. Svi su u panici, najviše zbog djece, koja se igraju u obližnjim šumarcima. Za sada se zna da imaju najmanje tri lisice.

U ovom šumarku, na kraju ulice Jovana Bijelića, lisice su se, pričaju stanovnici Zalužana, takoreći udomaćile. Ne plaše se ljudi i koriste svaku priliku da napadnu živinu.”

Ružica Popović kojoj su u tri mjeseca, lisice pojele 50-oro pilića i isto toliko kokošiju, sumnja da ih ima mnogo više. Bori se da sačuva živinu, zatvara je, postavlja žice, ali uzalud, čim se okrene, eto ti, kaže, lisice – odnese pile. Zvala je sve redom, lovce, grad, policiju i niko lisici da “stane na na rep”. Došao je i komšija Mlađen da pomogne, ako treba postaviće klopku.

“Ova žena tu radi, hrani, raduje se i onda tako dođe životinja i to odnese. Lisica dolazi vjerovatno se tu u blizini izlegla i ima mlade, viđeni su i ja sam ih vidio i non-stop ljudima hvata životinje i odnosi to je konstantno godinu i po dana”, priča Mlađen Dujaković iz Zalužana.

Istina, dolazili su i lovci, dođu obiđu teren malo ujutro, malo uveče. Do sada lisice nisu vidjeli, ali su naišli na brojne tragove. Čak i kad bi ih spazili zbog toga što se ne radi o lovištu, pitanje je kako bi ih odstrijelili, jer Zakon o oružju i miniciji strogo zabranjuje pucnjavu u naseljima. Iz Gradske uprave stiže obećanje da će i oni pomoći. Iako djeluju pitomo, mještanima se preporučuje oprez, jer teško je na oko procijeniti da li je životinja zaražena bjesnilom.

“Laici teško mogu procijeniti da li je životinja zaražena ili ne. Mi ćemo preuzeti dio obaveza na sebe, da naši veterinarski inspektori kontaktiraju lovačko udruženje da vide koliko su oni i sposobni i osposobljeni da kontorlišu situaciju na terenu da zajedno eventualno obiđemo to područje”, rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

O kakvim se tačno zvjerkama radi pokušala je da otkrije i naša ekipa, ali ništa nije ukazivalo, da bi se one mogle nalaziti u blizini. Ružica i svi kojima su lisice nanijele štetu, vjerovatno, će kažu u Gradskoj upravi dobiti odštetu, a do tada im ostaje da se sami bore da spase šta se spasiti da.

(ATV)