Politika 14.05.2021.

Lista “Doboj u srcu” prigovara Nikšiću da nameće Mijatovića kao vođu Bošnjaka u RS

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić na adrese 11 političkih subjekata u BiH, tačnije u FBiH, uputio je poziv kojim njihove čelne ljude poziva na sastanak zakazan 18. maja ove godine u 12 sati u prostorijama SDP-a u Sarajevu.

Tema sastanka, kako stoji u pozivu, je uspostava pokreta za državu „kao političkog pokreta za jedinstven nastup u entitetu RS na općim izborima 2022. godine“, prenosi Slobodna Bosna.

Poziv je upućen Elmedinu Konakoviću – Narod i pravda, Predragu Kojoviću – Naša stranka, Nerminu Ogreševiću – Narodni evropski savez, Senadu Šepiću – Nezavisni blok, Željku Komšiću – Demokratska fronta, Boži Skopljakoviću – Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine, Mirsadu Hadžikadiću – Platforma za progres, Mirsadu Kukiću – Pokret demokratske akcije, Fahrudinu Radončiću – Savez za bolju budućnost, Bakiru Izetbegoviću – Stranka demokratske akcije i Semiru Efendiću – Stranka za BiH.

Da li će se svi pozvani subjekti i na kom nivou odazvati sastanku, zasad nema informacija, ali da je sastanak u startu „promašena investicija“, pokazuju i reakcije onih koje je SDP u svom pozivu zaobišao.

“Ovo je pokušaj da se SDP promovira kao objedinitelj probosanskih snaga u RS-u. To se dešava nakon rapidnog gubljenja biračkog tijela ove stranke u manjem bh. entitetu. Na izborima 2018. godine SDP je imao blizu 12.000 glasova u RS-u, dok je na novembarskim lokalnim izborima imao oko 6.000 glasova, što jasno govori da više nisu nikakav politički faktor u RS.

Ovo je providan pokušaj SDP-a da se Vojin Mijatović nametne kao nosilac procesa integracije, tačnije vođa Bošnjaka u RS, da mu bošnjačko biračko tijelo pokloni mandat, a onda, znamo iz iskustva, šta takvi likovi rade sa mandatom. Sastanak nije ni održan, a kamoli postignut neki dogovor, a Mijatović je već počeo da određuje ko, ako dođe do zajedničkog nastupa na izborima, može biti na izbornim listama, a ko ne može. To je i razlog zašto ja, ko čelnik Pokreta ‘Doboj u srcu’ i nosilac liste na proteklim lokalnim izborima, nisam pozvan na ovaj sastanak.

Logično, jer lista ‘Doboj u srcu’ na proteklim izborima je imala više glasova nego devet od ukupno 11 političkih subjekata koliko ih je SDP pozvao na sastanak”, kazao je Sevlid Hurtić, čelnik Pokreta „Doboj u srcu“ i aktuelni predsjednik Skupštine grada Doboj.

Hurtić navodi da se SDP pokazao „licemjernim “ zbog činjenice da na sastanak nisu pozvani Ćamil Duraković, predsjednik SO Srebrenica, Mirsad Duratović, predsjednik GS Prijedor, i on kao predsjednik GS Doboj, ustvari trojica Bošnjaka koji su na proteklim izborima osvojili najveći broj glasova u svojim sredinama.

“Možete li zamisliti da najveći broj pozvanih političkih subjekata nema ni osnovane općinske ili gradske odbore u općinama i gradovima entiteta RS, a pokušavaju da glume političke faktore? Vojin Mijatović je na proteklim izborima osvojio nekoliko stotina glasova koje su mu dali isključivo Bošnjaci i još bi da komanduje da, naprimjer, Ramiz Salkić, koji je na proteklim izborima osvojio najviše glasova bošnjačkog biračkog tijela, ne može biti ni na kakvoj listi.

Najgore od svega je to što SDP i njihovi politički trabanti pokušavaju da nam za buduće zastupnike u entitetskom i državnom parlamentu nametnu osobe koje su za vrijeme agresije bile po Srbiji, Americi, zapadnoj Evropi, a one koji su za BiH krvarili bi da gurnu u ‘politički kanal’. To, sigurno, neće proći”, poručuje Hurtić.

Neimenovani izvori iz SDA ističu da je svaka zdrava ideja o zajedničkom nastupu probosanskih političkih partija u entirtetu RS na predstojećim općim izborima dobro došla i da je treba razmotriti, ali da, svakako, niko ne može niti će pristati na bilo kakva uslovljavanja niti ucjene ako bi se, eventualno, postigao neki dogovor, piše portal Politički.ba.

(SB)