Vijesti 04.12.2016.

Lista lijekova razdvojila porodicu: Sarajka se preselila u Banjaluku da dobije životnu bitku

ČITANJE: 3 minute

Više od stotinu pacijenata u Federaciji BiH kojima je ustanovljen melanom, zloćudni tumor, prepušteno je samo sebi. Bez pomoći nadležnih, primorani su da vode životnu bitku.

Lijek “vemurafenib” (zaštićenog naziva “zelboraf”), koji se pokazao efikasnim u liječenju metastaskog melanoma, u Federaciji se, nažalost, može da dobije pod uslovom da za jednu tabletu pacijent izdvoji skoro 92 KM. U Republici Srpskoj, ovaj lijek se nalazi na listi Fonda zdravstvenog osiguranja i dostupan je svim pacijentima, piše Avaz.ba

Amela I. iz Sarajeva, kojoj je u 28. godini ustanovljen melanom, najzloćudniji karcinom kože, susrela se sa dvije mogućnosti – ili da sama finansira mjesečne terapije, što bi je koštalo skoro 15.000 KM, ili da se odseli u RS. Ona je teškog srca odlučila da ode iz rodnog grada i napusti porodicu. Znala je da nema mnogo vremena, jer je rak već metastazirao. Najteže joj je, kaže, palo što nigdje nije naišla na razumjevanje.

– Borila sam se s bolešću, bilo je trenutaka kada mi se svijet rušio. Znala sam da imam teško oboljenje, da mi je lijek nadohvat ruke, ali ga, zbog nerazumjevanja federalnih zdravstvenih institucija, nisam mogla dobijati. Sreća pa su barem u RS imali sluha za pacijente poput mene, koji su u mom rodnom gradu nevidljivi – kaže ona.

Amela dodaje da borba za život pacijenata s odmaklim stadijem melanoma traje najduže šest mjeseci, a šanse za ozdravljenje su, bez prave terapije, minimalne.

Ona danas živi u Banjaluci. Sama se bori, jer su joj roditelji, prijatelji, partner ostali u Sarajevu. Razdvojila ih je lista lijekova.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOFBiH) tvrde da bi za uvrštavanje “vemurafeniba” na listu u Federalnom ministarstvu zdravstva za godišnju terapiju samo jednog pacijenta trebalo osigurati skoro 140.000 KM.

– Nažalost, prema trenutnoj finansijskoj situaciji, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ne raspolaže dovoljnim sredstvima ni za nabavku svih lijekova s osnovne liste. Mi smo čak prisiljeni da uspostavimo i liste čekanja za određene lijekove – saopšteno je iz Zavoda.

Inače, na čelu ZZOFBiH nalazi se, već četvrti mandat, Novka Agić iako je stekla uslove za penziju. Međutim, to je samo vrh ledenog brijega svih problema u Zavodu, koji je odavno postao sam sebi svrha i spas za privilegovane pacijente. A takvih ima, za razliku od onih koji čekaju spas nadajući se dobroti humanih ljudi i organizacija.

Da ZZO ne radi u korist oboljelih, pokazuje i podatak da u Federaciji ne postoji jedinstven registar oboljelih od melanoma. U Republici Srpskoj, svi su podaci arhivirani u Institutu za javno zdravstvo, gdje je registrovano 100 pacijenata.

Doktorka Zdenka Gojković s Klinike za onkologiju Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka priznaje da ni oni ne raspolažu većim količinama “vemurafeniba”, ali ga za oboljele ima.

– Mi trenutno nekoliko pacijenata liječimo “vemurafenibom”, a postoje i noviji lijekovi. Međutim, “vemurafenib” ima dobar efekt. Za sada, nažalost, ne možemo osigurati velike količine, ali ga osiguravamo u zavisnosti od broja oboljelih – kazala je dr. Gojković.

Najmlađa pacijentkinja koja se u RS liječila od melanoma imala je svega 19 godina.

(Avaz)