Vijesti 04.10.2015.

Litijumska groznica trese svijet!

ČITANJE: 2 minute
Litijum
Potražnja litijuma za baterije neprestano raste, a multinacionalne rudarske kompanije se bore oko prava na eksploataciju nalazišta ovog metala u Argentini.

U toj zemlji se, zajedno sa Bolivijom i Čileom, nalazi 70 odsto svjetskih rezervi litijuma.

Eksploatacija litijuma nije dozvoljena u Boliviji zbog protivljenja lokalnog stanovništva iz Salar de Ujunija dok Čile više ne izdaje dozvole za nove koncesije.

– Argentina u pokrajinama Katamarka,Salta i Huhui raspolaže ogromnim količinama najkvalitetnijeg litijuma na svijetu – izjavio je je AFP argentinski ministar rudarstva Horhe Majoral.

– To je mineral na koji Argentina jako računa. Argentina leži na 128 miliona tona potencijalnog litijuma karbonata, vitalnog elementa za proizvodnju baterija – dodao je ministar.

U planinskom regionu Puna, u podnožiju Anda, leže pustinje soli iz kojih se dobija litijum, garant dugog trajanja baterija.

U 2014, svjetska potražnja litijuma iznosila je 170.000 tona litijuma karbonata.

Veliki broj američkih, japanskih i južnokorejskih kompanija već investira u proizvodnju litijuma u Argentini.

– Ne namjeravamo da odobrimo sve potencijalne investicije u litijum. Svi mogući proizvođači automobila želi da prodru na argentinsko tržište – objasnio je Majoral.

Japanske kompanije Tošiba i Micubiši kao i južnokorejski Posko počeli su proizvodnju litijuma u pokrajini Huhi na granici sa Čileom i Bolovijom.

Francuska grupacija Eramet otkrila je ogromno nalazište sa više od sedam miliona tona karbonata litijuma na tromeđi izmedju Argentine, Bolovije i Čilea, u pokrajini Salta.

Projekat Erameta nije još ušao u fazu proizvodnje, a procjene su da će eksploatacija tog nalazišta, u koje će francuska kompanija uložiti 260 miliona dolara, trajati duže od 40 godina.

Očekuje se da će u nalazištu Santa Rosa Grande godišnja proizvodnja do 2019. biti oko 20.000 tona litijuma karbonata.

(Agencije)