Livne: Jevrejski kulturni centar spona između Srpske i Izraela

arie-livne

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne izjavio je da je osnovni zadatak ove ustanove da bude veza između Republike Srpske i Izraela, jevrejskog svijeta i Jevreja gdje god oni živjeli.

“Kao što sam mnogo puta naglasio, u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci vidim organizaciju, nešto što će vezati narode BiH i okoline, što će služiti humanizmu, slobodi govora i pisanja i sve ćemo učiniti da to ostvarimo”, rekao je Livne novinarima na obilježavanju godišnjice otvaranja ove ustanove.

On je na početku manifestacije “Dani Izraela i jevrejske kulture” poručio da će Jevrejski kulturni centar biti centar vjerovanja da su svi ljudi jednaki, da niko nema veće pravo da živi slobodno.

Livne je dodao da će ovaj centar održavati vezu sa jevrejskim svijetom u Americi i Evropi.

Direktor Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” Đorđe Mikeš napomenuo je da će na dvodnevnoj manifestaciji Republici Srpskoj biti predstavljeni jevrejski umjetnici, fotografi, slikari, muzičari, koji na svoj način zahvaljuju Livneu za sve što je učinio.

“Pripremljena je izložba karikatura autora Đoke Ninkovića, nakon čega slijedi jedinstveni koncert sefardske muzike. Sutra proslavu nastavljamo projekcijom izraelskog filma”, dodao je Mikeš.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je na otvaranju manifestacije da nije teško govoriti o Izraelu ili jevrjeskoj kulturi, jer je to “zajednička kultura svih nas, ako znamo gdje se rodio Isus Hrist”.

“Šta god čujemo o Izraelu, nama se sve čini poznato, kao da smo svi tamo bili, gladajući život Isusa Hrista. Izrael je toliko fascinantna država, a posebnost je što su svi različiti, a imaju zajedničke ciljeve, što je jedna poruka i za sve nas”, naglasio je Incko.

Manifestaciji “Dani Izraela i jevrejske kulture” prisustvovao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Milanka Šopin, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te brojni gosti.

(Agencije)

GUŽVE NA GP: Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH u Velikoj Kladuši i Gradišci

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradiška pojačan je saobraćaj na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Bihamka. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz Bihamka ističu da se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na putevima koji vode prema ski-centrima i zimskim izletištima.

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države

Ćulum predložen za novog direktora SIPA-e

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić predložio je Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e umjesto Perice Stanića, saznaje Klix.ba. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravo Fahrudin Radončić. “U ponedjeljak sam stavio van snage prijedlog bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konsultacija sa parlamentarnom većinom donio sam