Vijesti 30.10.2017.

Livne se ne boji moždanog udara, poručuje “volite žene”

ČITANJE: 1 minuta

Među brojnim građanima, na banjalučkom Trgu Krajine Arie Livne besplatno je  izmjerio krvni pritisak i šećer u krvi. Predstavnik Srpske u Izraelu u 96 godini, hvali se normalnim krvnim pritiskom, a od moždanog  udara, kaže, nikada nije strijepio.

Nikome ne preporučuje da se ugleda na njegove životne navike, ali za dugovječan život nije krio tajnu.

“Trebao bih da kažem da sam se čuvao, da sam pazio šta jedem, da sam uzimao lijekove na vrijeme – sve to nisam radio. Imam jednu dobru preporuku – volite žene. Čim volite žene živjećete dugo.”, kazao je Arie Livne, predsjednik Predstavništva Republike Srpske u Izraelu.

Livne je imao sreću, kažu neurolozi, ali redovne kontrole i zdrav način života su neophodni u borbi protiv moždanog udara.

“Cijela nauka o borbi protiv moždanog udara se svodi, zapravo, na prepoznavanje bolesti koje predstavljaju rizične bolesti”, rekao je Milorad Žigić, neurolog iz Novog Sada.

“Glavni riziko-faktori koji se javljaju su, znači, visok krvni pritisak, pušenje, alkohol, dijabetes, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, nepravilna ishrana”, rekao je  Siniša Miljković, predsjednik Udruženja neurologa RS.

Godišnje oko 4 500 ljudi u Srpskoj oboli od moždanog udara. Zato stručnjaci Kliničkog centra  već sedam godina organizuju preventivnu akciju.

(ATV)