Vijesti 26.05.2022.

Liz Trus sa Benjaminom Karić položila cvijeće na spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

ČITANJE: 2 minute

Nakon održanog sastanka sa ministarkom inostranih poslova Biserom Turković, ministrica inostranih poslova Velike Britanije Liz Trus zajedno s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić položila je cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva.

Posjeta spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva ujedno je bila i dio protokola posjete britanske šefice diplomatije, a prilikom dolaska Karić i Trus su i minutom šutnje odali počast ubijenoj djeci tokom ratnih dejstava u Sarajevu. Nakon polaganja cvijeća, Trus je stigla u zgradu Predsjedništva BiH gdje će se sastati s članovima Predsjedništva.

Tokom posjete, Trus je već obavila razgovor sa ministricom spoljnih poslov BiH Biserom Turković, a nakon sastanka je naglasila kako je “opsada Sarajeva jedan od zločina koji su užasnuli cijeli svijet”.

– Drago mi je što sam došla da lično vidim situaciju i da budem sigurna da Britanija jeste predvodnica u davanju podrške ovoj vrlo bitnoj zemlji. Pozdravljam i stav Bisere Turković povodom stravične ruske agresije na Ukrajinu. Neophodno je da u BiH radimo još više na zaštiti mira i spriječimo da se zemlja vrati prema sukobu. Historija je podsjetnik na ono šta se dešava kada se ne suprotstavimo agresiji. Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva, to su samo dva zločina koja su nas užasnuli pa smo rekli kako se u Evropi to nikada više ne smije dogoditi – rekla je Trus.

Također, naglašeno je kako Velika Britanija prepoznaje ruski uticaj u BiH.

– Kao što je rekla Turković, želimo kroz NATO raditi na jačanju sigurnosti i konsolidaciji uspjeha koji vidimo u BiH. Uz situaciju ovdje, moramo pratiti i pitanje evropske sigurnosti u cjelini. Vidimo rusko miješanje i ovdje, ali narod Ukrajine također treba našu podršku kao i podršku slobodnog svijeta. Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju. Čvrsto moramo stajati uz svoje resurse i nastavit ćemo pomagati Ukrajini oružjem koje joj treba da pobijedi. To znači i rad s partnerima u cijelom svijetu na novom planu za obnovu Ukrajine nakon rata – mišljenja je Trus.

(A. S.)