Politika 18.03.2016.

Ljajić: Hag samo želi da stavi tačku na Šešeljev slučaj

ČITANJE: 3 minute
rasim ljajic
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio je da ovaj sud odlukom da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ne mora da prisustvuje izricanju presude pokušava da nađe izlaz iz ovog slučaja na bilo koji način da se više ne bi bavio ovim pitanjem.

– Proces je počeo i završen presedanima – od toga da je /Šešelj/ 12 godina ležao u zatvoru bez presude, pa do toga da mu je omogućeno da ne prisustvuje izricanju presude. Ništa novo što se tiče samog Haškog tribunala i odluka koje je donosio- rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim riječima, način na koji je Šešelj bukvalno izbačen iz haškog zatvora sada se nastavlja pokušajem da se slučaj završi na bilo kakav način samo da se stavi tačka na taj problem, koji je izazvao sam Tribunal.

– Hag je, nemajući drugi izlaz iz ove situacije, donio ovakvu odluku. Mi smo učinili sve da budemo krajnje profesionalni i odgovorni- rekao je Ljajić, napominjući da je Srbija ispunila sve obaveze i nikada nije govorila da neće izručiti Šešelja, nego je samo iznosila činjenice da ovaj problem nije nastao u Srbiji.

Komentarišući reagovanje iz Hrvatske na ovu hašku odluku i pominjanje blokiranja evropskih integracija Srbije, Ljajić je poručio Zagrebu da se, ako ima bilo kakvu pritužbu, obrati Haškom tribunalu, jer Beograd nije odgovoran za odluku Haga da Šešelj ne prisustvuje izricanju presude.

Ljajić je rekao da bi razumio da to dolazi iz NJemačke ili Švedske ili bilo koje druge evropske zemlje, ali ne i iz Hrvatske, u čijoj vladi “sjedi čovjek koji kaže da je antifašizam floskula”, što govori o karakteru te vlade.

– Šta da kažete ako potpredsjednik hrvatskog parlamenta učestvuje na manifestaciji gdje 5.000 ljudi skandira `Za dom spremni!` ili ako se lome ćirilične table. Pogledajte Beograd više ima latinice u nazivima firmi i prodavnica, nego ćirilice- rekao je Ljajić.

Ljajić je odbacio tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je Srbija dala garancije za povratak Šešelja u Hag, napominjući da Srbija to nije učinila, već da u odluci Tribunala o puštanju na slobodu piše da se očekuje da se on sam vrati.

– Prema tome, u Hrvatskoj bi mogli bar da pročitaju nešto pre nego što kritikuju. A to da će uslovljavati put Srbija ka EU, ja vjerujem da će toga biti puno, ali ne vjerujem da će ih toliko baš pitati- kaže Ljajić.

Odgovarajući na pitanje da li je realno očekivati da će se funkcioneri samoproglašenog Kosova poput Hašima Tačija naći na optuženičkoj klupi specijalnog suda za zločine OVK, Ljajić je rekao da nema pomirenja u regionu ukoliko svi optuženi za ratne zločine ne budu odgovarali.

– Vidjećemo da li je specijalni sud zaista formiran da sudi za najteža krivična djela, ili je alibi da se predstavi da se nešto radi, a na kraju ne učini ništa. Bez toga da oni koji su počinili teška krivična djela ne odgovaraju, a imamo ozbiljne dokaze za to. Plašim se da ova priča neće se završiti dobro ni za koga- ističe Ljajić.

(Agencije)