Vijesti 14.08.2016.

Ljekari na UKC RS: Nema “horora” u porodilištu!

ČITANJE: 2 minute

Nema “horora” u banjalučkom porodilištu – poručuju ljekari Kliničkog centra. Kažu da su naslovi u pojedinim medijima naškodili ugledu ustanove, i da stvari nisu tako crne. Problema ipak ima.

Zgrada je stara 40 godina, i u nju se od dana kada je izgrađena nije mnogo ulagalo, bar što se tiče arhitektonskih radova. Ipak tvrde da su je u proteklom periodu renovirali nekoliko puta.

“Vi kad pogledate jedan tuš star 40 godina, koji je povremeno krečen, ili kad pogledate jedan toalet, sigurno da to nije ta slika koju porodilja očekuje u tim momentima kad je ona u jednom posebnom psihičkom stanju radi bebice”, kazala je Vesna Ećim Zlojutro, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Najviše pritužbi je do sada bilo na mokre čvorove, stare podove i dotrajalu posteljinu. Tanja Lipovčić, koja je prije nekoliko dana na svijet donijela dječaka Damjana, kaže da je svjesna da je došla u bolnicu, i da nije kao kod kuće. Malo je, priznaje, bila uplašena zbog svih priča koje je čula.

“Hrana treba da bude ovakva, mnogi je kude. Ali mi smo dojilje, treba da jedemo kuvano, i varivo, i zdravu hranu i ribu. Tako da, nije tako kao što pričaju. Ja bih da pohvalim, trude se i posteljinu mijenjaju, koliko su u mogućnosti”, kaže Tanja Lipovčić.

Medicinska oprema je, kažu ljekari, u redu, a u toku je nabavka nove opreme za porodilište i operativne zahvate. Što se tiče potrošnog medicinskog materijala, kažu da je to najveća i najskuplja stavka, i da često oko nabavke imaju probleme.

“Radi se o materijalu koji se nabavlja preko tendera, FZO. Naš uticaj tu nije veliki. Dešava se nekad, što zbog problema sa dobavljačima, što nedostatka trenutnog na tržištu pojedinih stvari, dešava se nekad da neke stvari fale”, rekao je Slobodan Hajder, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC RS.

Klinika za ginekologiju ima 170 zaposlenih, koji porode više od tri hiljade žena i obave više od osam hiljada operacija godišnje. Taj broj, kažu nadležni, nije ni izbliza dovoljan da bi svaka pacijentkinja dobila pažnju kakvu zaslužuje. O primjedbama na ponašanje ljekara na ginekologiji su, kažu, čuli samo iz priča, ali im, tvrde, nije stigla nijedna pismena pritužba.

(ATV)