Ljekari se nagledaju svega: Djeci iz grla vade novčiće, zviždaljke i baterije

Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa još se prepričava slučaj šestomjesečne bebe koja je “pojela” metalni krstić.

Zbog gutanja raznih predmeta i to najčešće novčića, kockica, igračaka iz čokoladnog jajeta, ljekarima Univerzitetskog kliničkog centra godišnje se javi petoro do sedmoro djece, pretežno dječaka.

Specijalisti ORL klinike u praksi su se nagledali bukvalno svega, u malenom dječjem jednjaku završili su plastični čepovi, slamčice, baterije, bombone, veći komadi mesa i grožđa.

Medicinare je posebno iznenadilo kada su na snimku vidjeli zviždaljku, te rajsinglu, za koju im je trebalo 45 minuta da je izvuku iz jednjaka.

“Šampion” je dijete koje je progutalo čak dva novčića, a osim domaće valute, jednom mališanu u ruke, a kasnije i u usta, dopao je i američki dolar.

– Roditelji dovode uglavnom djecu uzrasta od dvije do sedam godina. Najmlađi pacijent nam je bila beba stara tek pola godine, koja je uspjela da proguta metalni privjesak u obliku krsta – priča specijalista otorinolaringolog, Zorica Novaković, koja i danas sa čuđenjem govori o tom slučaju. Posebno opasne su baterije, koje koroziraju u organizmu i nagrizaju sluznicu.

Ma koliko se roditeljima ovi dječiji nestašluci ponekad činili zanimljivim, Novakovićeva ističe da operacije nisu nimalo naivne. Progutani predmeti vade se iz jednjaka specijalnim kliještima, a zahvati se izvode u opštoj anesteziji.

– Strana tijela jednjaka kod djece i danas su jedno od urgentnih stanja u ORL i zahtijevaju posebnu pažnju jer je uglavnom riječ o djeci mlađe životne dobi, sa nježnim i uskim jednjakom, pa već i sam pokušaj vađenja stranog tijela znači moguću opasnost za oštećenje sluznice i probijanje zida – pojašnjava ona.

Na sreću, sve operacije banjalučki ljekari uspješno su završili i djeca su zdrava otpuštena kući.

– Roditelji ukoliko su prisutni veoma brzo primjete da je dijete progutalo nekakav predmet i u ORL kliniku se javljaju u roku sat vremena, dok pacijenti upućeni iz drugih regija dođu u roku dva do tri sata. Međutim, nekada se i previdi strano tijelo, jer roditelji nisu bili prisutni kada je dijete progutalo predmet, a zbog njegove veličine dijete nije imalo u početku izražene simtome – kaže Novakovićeva.

Vodeći simptomi, dodaje, na koje roditelji trebaju da obrate pažnju su otežano gutanje, pojačano lučenje pljuvačke, mučnina, bolno gutanje, bol u grudima, otežano disanje i kašalj.

Iako manje od deset pacijenata godišnje u najvećem kliničkom centru u Srpskoj laicima djeluje kao zanemariv broj, doktorka, Zorica Novaković, ističe da je cifra zabrinjavajuća posebno kada se poredi sa razvijenim zemljama svijeta, gdje takvih slučajeva skoro da i nema. Zato je jako važna prevencija i edukacija roditelja o opasnostima gutanja predmeta.

Majka koja je prošla ovo neželjeno iskustvo, priča da je i pored sve pažnje njena djevojčica sa dvije godine progutala novčić koji je pronašla na podu, a koji je vjerovatno ispao iz džepa.

– Vodila sam uvijek računa da ne stavlja male stvari u usta, nismo ni imali sitne igračke u kući, tako da nisam odmah ni primjetila kada je kćerka progutala paru. Otišli smo tek poslije dva dana doktoru, jer je teško gutala i mnogo sam se zabrinula kada smo na snimcima vidjeli šta joj je u grlu, ali srećom sve se dobro završilo – ispričala je ova Banjalučanka.

Neobična zbirka

Djeca nerijetko različite predmete guraju u nos i uvo, a specijalisti su do sada nalazili i vadili dijelove igračaka, baterije, papiriće, spužvice i grah.

Zanimljivo je da su ljekari prije peseljenja u nove prostorije na Paprikovcu, u ordinaciji imali i izloženu neobičnu zbirku progutanih predmeta koje su izvadili u dugogodišnjoj praksi.

Instrumenti stari tri decenije

Opipljive medicinske zahvate u dječijem grlu banjalučki ljekari uspješno izvode sa instrumentima starim čak trideset godina.

Nabavka novog instrumentarija, prema stručnim procjenama, košta oko 30.000 KM.

(EuroBlic)

GLAMOČANI Još se čeka odluka o rušenju naplatnih kućica

Danas su iz Puteva Republike Srpske poručili da će rušiti naplatne kućice u Glamočanima, ali da još ne znaju kada, te da na to pitanje odgovor ima Kancelariju za žalbe BiH. Oni, kažu u Putevima, treba da odluče o žalbi jednog od ponuđača. Kada će to biti, u KRŽ danas ne odgovaraju. Trebalo je da

NAKON DESET GODINA Arhitektonsko-studentski kongres se vratio u Banjaluku

Arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. 17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države.   Tanja Trkulja, jedan od organizatora ASK018 i

GRAĐANI DA SE STRPE DO JUNA Nema kružnog toka na Rebrovcu do ljeta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić najavili su da će na izgradnji kružnog toka kod Rebrovačke crkve biti gotovi u junu, što je građane iznenadilo, jer su očekivali da bi kružni tok trebao biti gotov ranije. – Samo se kod nas kružni tok pravi pola godine. Ljudi zgradu naprave, dok

(FOTO) CRVENO, KOŠULJE I GOLA RAMENA Ljepota u punom sjaju na ulicama Banjaluke

Lijepo vrijeme je konačno stiglo, a na banjalučkim ulicama je šarenilo i lagana odjeća. Tako su danas u gradu na Vrbasu među različitim odjevnim kombinacijama dominirali printovi i crvena boja, ponegdje dopunjeni golim ramenima. Zavisno od dnevnih obaveza ili  (ne)osjetljivosti na jačinu sunčevih zraka, neki su sebi mogli da “dozvole” outfit koji priliči ljetnim mjesecima,

DOLASKOM VISOKIH TEMPERATURA Pojavile se zmije i na Banj brdu

Građani su na Banj brdu vidjeli dvije zmije, a za jednu kažu da je bila veća i pretpostavljaju da je u pitanju smuk, dok je druga bila manja i nije bila živa. Nedavno je i mještanka u naselju Vrbanja u svom dvorištu pored kuće u kojoj živi sa djecom vidjela zmiju, a potom ju je,