Vijesti 16.06.2016.

Ljekari volonteri: Pune ruke posla, para ni od korova

ČITANJE: 2 minute

U bolničkom sektoru u Srpskoj pojedini ljekari rade puno radno vrijeme, ali bez ikakve materijalne naknade.

Iako je u ne tako dalekoj prošlosti bilo nezamislivo da jedan doktor ne može da nađe posao, danas se predstavnici “bijelih mantila”, nemajući kud, prijavljuju za volontere.

To, doduše, još nije postala praksa u svim bolnicama u RS, ali u nekim zdravstvenim ustanovama ovog tipa ljekari volonteri već rade punom parom. Tako u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS trenutno volontira osam, dok u bijeljinskoj bolnici, kako saznajemo, volontira desetak doktora medicine.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS dr Miodrag Femić smatra da regrutovanje volontera dokazuje da bolnicama nedostaje ljekara.

– Ti ljudi rade puno radno vrijeme, nadajući se da će biti zaposleni. Međutim, izvjesnije je da će poslije ovog angažmana završiti na birou – ističe dr Femić.

U najvećoj bolnici u RS objašnjavaju da u jednoj organizacionoj jedinici volontiranje može da traje maksimalno tri mjeseca, sa mogućnošću jednog produžetka, ali u drugoj službi.

– UKC sa Omladinskim kulturnim centrom (OKC) ima potpisan memorandum o saradnji i cjelokupnu proceduru izbora volontera sprovodi ovaj centar. Status volontera uređen je posebnim ugovorom koji OKC zaključuje sa svakim volonterom pojedinačno – kažu u UKC.

U OKC ističu da je prvi memorandum o saradnji sa UKC potpisan prošle godine, od kada je volonterski angažman obavilo 55 studenata i doktora medicine.

– Volontiranje se obavlja isključivo na zahtjev UKC, u kojem iskazuju potrebu za angažmanom volontera u određenim organizacionim jedinicama. Nakon završenog angažmana, ljekarima se evidentiraju volonterski sati u volonterskoj knjižici – naglašavaju u OKC.

Dobra praksa

U Univerzitetskoj bolnici Foča nemaju nijednog ljekara volontera, ali smatraju da je volontiranje dobra stvar.

– Doktori tako mogu da stiču praksu i iskustvo, dok ne dobiju posao. Tim ljekarima bi trebalo obezbijediti naknadu u vidu toplog obroka i prevoza, shodno mogućnostima zdravstvene ustanove. Ovu praksu podržavamo i ona se sprovodi u zemljama u okruženju – naglašava direktor ove bolnice dr Veljko Marić.

(Blic)