Biznis 07.12.2016.

Lješnik uz malo rada donosi zaradu

ČITANJE: 3 minute

Proizvodnja lješnika može da bude unosan posao, jer kilogram očišćenog ploda dostiže cijenu od 30 maraka, ali ni izbliza nisu iskorišćeni potencijali za uzgoj u RS.

Iako je proizvodnja veoma isplativa i tržište zagarantovano, jer zbog velike tražnje svaki kilogram može da bude prodat u trenu, zainteresovanost voćara u RS za ovaj vid proizvodnje je minimalna. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, najveća proizvodnja koncentrisana je na području Teslića gdje se pod lješnicima nalazi od 30 do 40 hektara zemljišta, a preduzeće “Slav komerc” jedan je od lidera u proizvodnji. Vlasnik ovog preduzeća Veselin Savić kaže da se za proizvodnju lješnika odlučio prije osam godina nakon što je detaljno istražio tržište i zaključio da je cijena ovog orašastog voća više nego dobra.

– Pod lješnikom imam 25 dunuma, a najveći rod je bio u petoj godini kada je dostigao dvije tone. Sada u prosjeku berem oko 1.800 kilograma – ističe Savić.

Sve što ubere uz pomoć mašina očisti i plasira u Sloveniju.

– Od jednog kilograma lješnika u ljusci dobijem 400 grama očišćenog, a cijena je ove godine fantastična i kreće se od 12 do 15 evra po kilogramu. U normalnim okolnostima cijena je oko sedam evra. Prodao sam sve i gram – kaže Savić čija se firma bavi i uzgojem sadnica lješnika.

Njegov sugrađanin Miladin Tomić počeo je uzgoj lješnika prije deset godina želeći da pokrene porodični biznis koji će porodici obezbijediti pristojan život.

– Na deset dunuma zasadio sam 1.000 sadnica i prosječno godišnje uberem 1.200 kilograma lješnika koji prodajem za 15 KM po kilogramu jednoj kineskoj firmi u Zenici. Od toga moja četvoročlana porodica lijepo živi – priča Tomić.

Pojašnjava da uzgoj ovog voća ne zahtijeva mnogo posla i da najviše treba raditi u prve dvije godine.

– Kasnije je dovoljno samo kositi travu i vršiti jesenje orezivanje. Ni ulaganja nisu velika, jer sve što sam uložio ubrzo sam vratio od podsticaja – rekao je Tomić i istakao da je prezadovoljan podsticajima resornog ministarstva i podrškom opštine Teslić.

Da je proizvodnju lješnika moguće lako otpočeti potvrđuju i u Ministarstvu poljoprivrede naglašavajući da je subvencionišu po više osnova.

– Poljoprivrednici koji se bave uzgojem lješnika ostvaruju podsticaje za podizanje zasada, kupovinu i postavljanje protivgradne mreže, regres po sjetvenoj površini, izgradnju sistema za navodnjavanje, investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta te nabavku poljoprivredne mehanizacije – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Uslovi za uzgoj

Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se lješnik može uzgajati svugdje, ali da najbolje uspijeva na područjima gdje nema mnogo niskih temperatura.

– Zemljište je najbolje rastresito, propustljivo i plodno. Trebalo bi da sadrži 15-20 odsto gline, 20-30 odsto sitnog pijeska, 15-20 odsto koloida i 30-50 odsto krupnog pijeska. Potrebno je obezbijediti navodnjavanje dva do tri puta u toku vegetacije naročito tamo gdje nema dovoljno padavina – pojasnili su u Ministarstvu.

(Glas)