Vijesti 04.09.2018.

LJETI SMRAD NESNOŠLJIV Žive u gradu, a nemaju kanalizaciju

ČITANJE: 2 minute

Stanovnici banjalučkih naselja koja nisu nikako ili su slabo pokrivena kanalizacionom mrežom imaju veliki problem, jer nemaju gdje sprovesti otpadne vode.

Zato otpadne vode najčešće završavaju u kanalima pored puta zbog čega u ljetnom periodu se širi nesnošljiv smrad.

“Procjenjuje se da na teritoriji grada 40 odsto urbanog dijela nije pokriveno kanalizacionom mrežom”, potvrdili su u Gradskoj upravi.

Na području grada sistem otpadnih voda ne prati razvoj vodovodnog sistema, te je on mješovitog i separatnog tipa ukupne dužine oko 397 kilometara.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, rekao je da kompletno naselje ima problem sa kanalizacijom i otpadnim vodama i da su to sve septičke jame koje se izlivaju tokom kiša.

“Naše naselje ima oko 6.000 stanovnika i sve otpadne vode su sprovedene u septičke jame ili kanale pored puta koji se tokom kišnih dana izlivaju”, rekao  je Maličević.

Istu muku muče i stanovnici naselja Priječani, te se mještani žale na neriješeno pitanje kanalizacione mreže.

“Veliki problem imamo sa otpadnim vodama, te ljudi se snalaze kako znaju i nije rijedak slučaj da su prve komšije u sukobu zbog otpadnih voda. Veliki dio otpadnih voda završi u kanalu pored glavnog puta, pa je ljeti smrad nesnošljiv”, priča nam mještanin Vojin V.

Darko Škobić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani, rekao je da pitanje kanalizacije nije riješeno u ovom naselju, te da to stvara velike probleme stanovništvu.

Prema podacima “Vodovoda” iz 2017. godine, na kanalizacioni sistem priključeno je 14.427 domaćinstava i 6.525 pravnih lica.

Na teritoriji ruralnog područja grada ne postoje izgrađeni kanalizacioni sistemi.

“U narednom planskom periodu planira se izgradnja pojedinačnih kanalizacionih sistema za prikupljanje otpadnih voda u većim naseljenim mjestima”, rekli su u Gradskoj upravi.

Sve otpadne vode iz centralnog kanalizacionog sistema ispuštaju se u Vrbas, Vrbanju, Crkvenu i Široku rijeku.

(Nezavisne)