Magazin 28.08.2018.

LJETNA ŠKOLA U SANKT PETERBURGU Banjalučke studentkinje ljepote i kulturu RS predstavile svijetu

ČITANJE: 2 minute

Kulturološka različitost nije prepreka mladima iz cijelog svijeta da rade i zajedno stvaraju bolje i pravednije društvo u kojem će svako imati jednaka prava i šansu da se školuje, zaposli i živi od svog rada.

To je jedan od zaključaka nedavno završene ljetne škole na Institutu Njujorka i Sankt Peterburga za lingvistiku, kogniciju i kulturu, u kojoj su učestvovale studentkinje master studija Filološkog fakulteta u Banjaluci Ivana Vukotić i Snežana Pilipović.

Kroz ovu školu, koja je održana u Sankt Peterburgu, do sada je prošlo više od 1.000 učesnika iz više od 50 država, a ove godine škola je uspjela da okupi studente iz čak 28 država Evrope, Amerike i Azije.

Neke od tema koje su mladi studenti izučavali bili su svjetski jezici, umjetnost i poslijeratna kultura u Rusiji i Americi, a u centru pažnje je upravo bila raznolikost.

– Škola je trajala tri sedmice, a svako od učesnika je u skladu sa svojim interesovanjima birao nekoliko kurseva. Osnovni cilj je bio da se mladi uključe u diskusije o savremenim problemima i pitanjima koja muče današnji svijet i pri tome napuste tradicionalna akademska ograničenja. Edukatori su bili profesori iz cijelog svijeta – rekla je studentkinja Snežana Pilipović iz Banjaluke.

Njena koleginica Ivana Vukotić iz Srpca kaže da su se prijavile za učešće na inicijativu profesora sa banjalučkog Filološkog fakulteta jer je riječ o naprednom studijskom programu koji je nastao u saradnji državnog univerziteta u Sankt Peterburgu i državnog univerziteta u Njujorku i koji pruža velike mogućnosti mladim studentima za napredovanje i usavršavanje.

– Edukacija na ovom institutu nas je obogatila u svakom smislu, pomogla nam da se orijentišemo i pronađemo svoj put u akademskom pogledu. Predavanja su bila sadržajna jer smo učile od najboljih. Kroz diskusije u učionici i van nje svako od nas je dao doprinos i saznale smo mnogo toga o drugim kulturama, a potrudile smo se da predstavimo našu državu u najboljem svjetlu kroz priče o njenom turističkom potencijalu, gradovima i predjelima – rekla je Ivana.

S obzirom na to da troškovi puta nisu bili pokriveni, ona je zahvalila ruskom institutu koji je snosio dio troškova njihovog boravka u Sankt Peterburgu.

– Zahvalnost dugujem i načelniku Srpca Mlađanu Dragosavljeviću, koji je imao razumijevanja i uplatio određen iznos iz opštinskog budžeta kako bi pomogao moj odlazak u Rusiju – rekla je Ivana.

Tradicija duga 15 godina

Ljetna škola u Sankt Peterburgu održava se od 2003. godine, a ove godine je okupila najveći broj učesnika do sada. Banjalučke studentkinje su jedine iz BiH koje su  učestvovale ove godine, a zajedno s njima u radu škole je učestvovalo i nekoliko studenata iz Srbije i Slovenije.