Vijesti 25.08.2016.

Ljetnja sniženja prazne novčanike

ČITANJE: 3 minute

Finalne rasprodaje u prodavnicama odjeće i obuće širom Republike Srpske u punom su jeku, a cijene niže i do 70 odsto prilika su za “osvježenje” ormara.

Sniženja cijena učinili su da odjeća i obuća budu pristupačnije mnogim kupcima koji tokom sezone uglavnom razgledaju izloge i čekaju rasprodaju.

Prodavci u centru Banjaluke kažu da imaju dvostruko više kupaca od kada su počela sniženja, a među njima je i veliki broj turista.

U jednoj banjalučkoj prodavnici sportske odjeće i obuće kažu da je za sve artikle iz ljetnje kolekcije koji se prodaju po sniženim cijenama, obezbijeđen i dodatni popust od 20 odsto, a akcija traje do 29. avgusta.

-Iako kupaca ima tokom cijele sezone, od početka akcije prodaja je znatno porasla. Za školarce smo pripremili i promotivne pakete koji koštaju od 115 i 119 maraka, a koje čine ruksak, trenerka i patike – rekli su u ovoj prodavnici.

U izlozima mnogih drugih radnji u Banjaluci natpisi “Finalna rasprodaja” sve govore, gužve su velike, a cijene snižene i do 70 odsto.

-Najveća je potražnja za najjeftinijom odjećom, pa kupci biraju i po nekoliko majica koje su od 4,95 do 9,95 KM ili pantalona koje koštaju od 14,95 do 29,95 KM – kažu u ovom butiku.

Gužve smo zatekli i tokom obilaska prodavnica obuće.

-Podjednako dobro idu svi brendovi, imamo patike koje su koštale 99, a sada su 29 maraka – rekli su jednom banjalučkom butiku i dodali da već ima kupaca koji pazare obuću iz kolekcije jesen-zima koju su već nabavili.

Šoping groznica je zahvatila i prijedorske prodavnice, gdje se većina robe prodaje upola cijene.

-Cijene su solidno snižene pa se ovogodišnji modeli, ako se nađe broj, mogu kupiti za tridesetak maraka jeftinije – rekla je Prijedorčanka Marija K.

U buticima u Gradišci ljetnja odjeća i obuća može se pazariti uz sniženja od 20 do 60 odsto.

-Kupci su veoma zadovoljni i zainteresovani za sniženja i uglavnom kupuju majice, košulje, papuče, patike i haljine – rekao je vlasnik gradiškog butika sportske odjeće i obuće.

Talas ljetnjih sniženja preplavio je i dobojske butike koji su oblijepljeni natpisima o popustima od 50 do 70 odsto. U ovom gradu najveća je gužva u buticima koji za bagatelu prodaju garderobu, pa se farmerke mogu pazariti po cijeni od pet maraka, koliko koštaju i suknje, dok se cijena haljina kreće od 12 do 15 maraka. Cijena majica iznosi dvije marke.

-Kupila sam četvore pantalone, suknju, majicu i baletanke za samo 30 KM. Cijene su zaista povoljne – rekla je Bojana L. iz Doboja.

Zarada

Sekretar Udruženja građana “Pokret potrošača RS” Dragovan Petrović ističe da 80 odsto potrošača nije u mogućnosti da kupi određene robne marke, pa ih pazare samo na rasprodajama.

-Svjesni činjenice da se skupa roba teško prodaje, da ne bi bili u totalnom minusu, trgovci snižavaju cijene i tako ostvaruju kakvu-takvu zaradu – rekao je Petrović.

Artikli    Cijene (u KM)

majice      2 – 49

haljine      9 – 90

šortsevi    5 – 22

pantalone  15 – 30

papuče      17 – 50

(Glas)