LJETOVANJE U TURSKOJ: Gostima korona narukvice, hrana preko kioska, švedski sto zabranjen

Turski hotelijeri su veoma ozbiljno shvatili kovid zarazu i svi zaposleni su morali da prođu detaljan “higijenski trening”. Oni ništa neće prepustiti slučaju, ali da li će to biti odmor na kakav smo navikli?

Od trenutka kada gost kroči u hotel biće pod stalnim nadzorom, a njegovi koferi će biti dezinfikovani, pa onda poslati u sobu.

Sobarice će izgledati kao “marsovci” – biće opremljene maskama, keceljama, vizirima, rukavicama i čistiće sobe papirnatim ubrusima, a posteljinu će prati na 90 stepeni.

Slijedi neprijatan dio.

Svaki hotel ima svoju “higijensku deklaraciju”, a uputstva, recimo, čuvenog hotela “Kempinski” sadrže 52 detaljne stavke. Hotel “Šervud” je, ipak, sve napisao na 16 strana i okačio na sajt.

Svim turistima će se prilikom čekiranja prvo izmjeriti temperatura, a onda će morati da popune formular (jednokratnom hemijskom) i daju sve podatke o sebi: gdje su do sada putovali, šta su radili, zdravstveni status, telefon rođaka u domovini u slučaju da se razbole, ali i svoj kontakt da ih hotel zove ako se ispostavi da je neko imao virus, prenose Novosti.

A, onda dobijaju specijalnu “korona narukvicu”.

Na svakom ćošku će biti sredstvo za dezinfekciju i maske. Sve vrijeme će u hotelu raditi termo-kamere i pratiće se tjelesna temperatura gostiju.

Ukoliko se nekom “omakne” temeperatura biće testiran (o trošku osiguranja), pa ako je pozitivan ljudi u skafanderima će ga udaljiti iz hotela i odvesti u bolnicu (o svom trošku).

Tada se alarmira zdravstvena komisija i svi gosti će biti testirani.

Ipak, do toga ne bi trebalo da dođe, jer su uvedene rigorozne higijenske mjere.

Sve će se detaljno prati, luftirati i čistiti. Turski hotelijeri će sve prostorije provjetravati nano-silver tehnologijom i ULV magla-metodom, odnosno ozonom.

Sve što može koristiće se jednokratno i bacati.

Švedski sto kakav poznajemo odlazi u istoriju. Recepcioner će gostu dati pomenutu “korona narukvicu” koja će značiti da li će ići na doručak od 7.00 do 9.00 ili od 9.00 do 11.00 časova. Druga grupa će imati narukvicu druge boje.

Konobari će imati rukavice različitih boja, pa će jedni odnositi, a drugi donositi jela. To je važno zato što nema više “švedskog stola”, nego će turisti eventualno moći da dođu do hrane koja je odvojena providnom barijerom i na “kiosku” (poput šubera) traže šta žele. Ni kafemat neće moći da koriste.

Stolovi će biti udaljeni jedan od drugog 1,5 metar, a stolice 60 santimetara. Stolnjaci neće biti od materijala, već papira. Na stolu neće stajati so, biber, ulje, sirće, salvete, pa ni čačkalice. Sve će to donijeti konobar, ako gost traži.

Pravila:

Maske se nose u svim zatvorenim prostorima gdje ima ljudi, osim na plaži

Lift se koristi samo ako je nužno

Peškiri se dobijaju na plaži i odmah vraćaju

Broj mjesta kraj bazena i na plaži je ograničen

Odlazak u teretanu se najavljuje

Socijalni kontakti se smanjuju na minimum

Automata za piće više neće biti

Broj aktivnosti će biti dramatično smanjen. Animatori će raditi, ali samo na otvorenom sa malim brojem ljudi.

Igraonice će biti zatvorene, a zabava za djecu će se održavati samo na otvorenom prostoru. Djeca neće smjeti da prilaze automatima za sokove, nego će im piće donositi konobar.

(Novosti.rs)

SRBIJA DALA SAGLASNOST: Ljekarima iz BiH omogućeno da pomognu kolegama u Novom Pazaru

Republika Srbija dala je saglasnost za dolazak ljekarima iz Bosne i Hercegovine koji su ponudili pomoć Novom Pazaru zbog teške situacije u ovom gradu zbog epidemije korona virusa. Ambasada BiH u Beogradu je obaviještena da će medicinskim timovima iz BiH, sastavljenim od ljekara koji su se dobrovoljno prijavili, biti omogućeno da pruže pomoć kolegama u

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja