Vijesti 18.05.2024.

Ljevnaić: Očuvanjem planine ulažemo u budućnost budućih generacija

ČITANJE: 2 minute

Direktor Olimpijskog centra “Јahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da razvoj Јahorine predstavljaju veliku šansu za region i pozvao građane i privrednike da zajedno rade na tome uz očuvanje prirodne ljepote i potencijala olimpijske planine.

– Јahorina je naš najveći potencijal, ona je sinonim za stotinu fabrika. Trenutno koristimo samo 10 odsto njenih mogućnosti, a važno je da poštujemo i cijenimo ono što imamo – rekao je Ljevnaić.

On je naveo da su zdravstveni turizam, energetski potencijali, poljoprivreda i stočarstvo oblasti koje su do sada bile zanemarene, a imaju ogroman potencijal za razvoj, saopšteno je iz Olimpijskog centra “Јahorina”.

– Ljudi su naš najveći potencijal. Njihovo gostoprimstvo je sinonim za svijetlu budućnost Јahorine. Ulaganje u znanje sigurno je jedan od najboljih načina da unaprijedimo našu zajednicu. Fakulteti i obrazovne ustanove iz Istočnog Sarajeva treba da budu uključeni u planove razvoja Јahorine – rekao je Ljevnaić.

On je naglasio da se posebno treba posvetiti razvoju sportskog turizma, ali da nedostaje sportskih terena za pripremu sportista, što je, kaže, ključno za dalji razvoj.

– Treba se posvetiti organizovanju kampova za djecu, i to je prioritet. Oni neće koštati mnogo, a pružiće djeci priliku da nauče prave vrijednosti i da se odvoje od tehnologije – rekao je Ljevnaić.

On je najavio da će i ove godine biti organizovana trka “Јahorina ultra trejl”, koja će privući oko 5.000 takmičara i posjetilaca, a glavna nagrada je automobil za mušku i žensku konkurenciju.

On je ocijenio da će Јahorina postati pravi olimpijski biser kada se svi budu ponašali u duhu olimpizma, sportski i kulturno sa sviješću da priroda mora biti sačuvana budućim generacijama.

Napomenuo je i da na Јahorini uspijevaju borovnice, kupine, ljekovito bilje, te da prerada ovih plodova znatno može da doprinese ekonomskom napretku.