Magazin 10.07.2020.

LJILJANA LABOVIĆ MARINKOVIĆ: Dječije pozorište priprema dvije premijere

ČITANJE: 4 minute

Nema danas “zadovoljnih” ni u jednom pozorištu. Zavjesa je spuštena na svim pozornicama svijeta i ovo je svakako najsuroviji i najdramatičniji trenutak u istoriji teatra.

Pandemija virusa korona zaprijetila je čovječanstvu i društvu, koje je prevashodno usmjereno na spasavanje zdravlja ljudi.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković, osvrćući se na rad dječijeg teatra tokom pandemije, ali i na buduće planove i novu sezonu.

Naglasila je da dok se države svim svojim resursima trude da izbore bitku sa virusom korona, teatri predstavljaju podršku na duhovnom planu, piše “Glas Srpske”.

– Za razliku od “pozorišta za odrasle”, ona koja su namijenjena najmlađoj publici su u delikatnijoj situaciji kada su u pitanju mjere prevencije i zaštite od virusa korona. Prateći uputstva Instituta za javno zdravstvo RS, Ministarstva zdravlja i svakako Ministarstva prosvjete i kulture, a ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, tokom avgusta ćemo igrati predstave na otvorenom – objasnila je Labović Marinković.

Istakla je da će scena i gledalište biti postavljeni u dvorištu, te da im je u tom naumu pomogao grad Banjaluka tako što je asfaltiran predviđeni prostor.

– U ovu aktivnost se potom uključila Privredna komora RS. Zahvaljujući njima, preduzeće “Colorit” je doniralo boje za beton da bismo imali uslove da pozovemo i zamolimo umjetnika Renata Rakića da sa polaznicima Škole za crtanje i slikanje “Dragaš” oslika ambijent “Malom teatru pod velikim zvijezdama” – rekla je ona.

Dodala je da je Renato Rakić osmislio umjetnički koncept kojim su oslikani zidovi dvorišta, na kojima su “oživjeli” Crvenkapa i vuk, Petar Pan, Mali princ, slonić Dambo, Mobi Dik i drugi, te da je time sve spremno za avgust.

– Igraćemo “Školu za pačiće”, “Crvenkapu”, “Bajku o psiću”, predstave manjeg formata koje mogu da stanu na scenu u dvorištu. Naš ansambl je posljednji put igrao 10. marta predstavu “Sirano de Beržerak” i to na sceni Malog pozorišta “Duško Radović”, tako da se sve ovo proteklo vrijeme bilježi tamnim slovima u istoriji našeg teatra – ispričala je Labović Marinković.

Naglasila je da je važno da glumci povrate vjeru u svoju profesiju, jer koliko god publici nedostaje pozorište, ono više nedostaje samim glumcima.

– Drži nas optimizam i vjera da će se svijet izboriti s pandemijom virusa korona i da ćemo uskoro svi živjeti bez straha od bolesti. Sa takvom energijom pripremamo i dvije nove premijere. To su “Ružno pače” u režiji Aleksandre Spasojević i “Djevojčica i drvo” u režiji Zijaha Sokolovića – navela je Labović Marinković.

Istakla je da su scenografije, kostimi i muzika za obje predstave završeni, te da glumci započinju sa probama od 15. avgusta, kako bi premijere bile u septembru i u novembru.

– Ne odustajemo ni od našeg, 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji bi trebalo da se održi od 4. do 9. oktobra. Objavili smo selekciju, ali odluka hoće li festivala biti nije više ni u našim, ni u rukama pozorišta učesnika, nego u kandžama virusa korona – zaključila je Labović Marinković i dodala je da je pandemija potrgala mekanu dušu teatra i ražalostila poklonike ove plemenite i uzvišene umjetnosti, te da je zato i moramo pobijediti.

Onlajn emitovanje

Ona je podsjetila da je Dječije pozorište RS od 23. marta počelo sa onlajn emitovanjem, a do 27. juna emitovano je 25 predstava, te šest priča za djecu, u izvođenju Đurđe Vukašinović Babić. Zabilježeno je 33.936 pregleda, a najveću gledanost imala je “Crvenkapa”, u režiji Živomira Jokovića. Dodala je i to da su na Međunarodni dan muzeja otvorili Muzej pozorišnih lutaka.

– Tako su mali gledaoci onlajn repertoara mogli uživo da vide i lutke, junake arhivskih predstava koje smo emitovali, jer većina više nije na repertoaru. Ovim je Dječije pozorište svakako “zanimljivije” pozicioniralo kopču vremena i time na poseban način povezalo stvarnost i internet – rekla je ona.

(SB/banjaluka.net)