Vijesti 21.04.2016.

“Ljubačke doline” spremne za nove turiste, zavirite u muzej

ČITANJE: 1 minuta
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović otvorio je novu cjelinu etno-sela i muzeja “Ljubačke doline” – katune, koja će predstavljati stalnu postavku domaćinstva brdsko-planinskog regiona južnog dijela Banjaluke.

Gavranović je rekao da će narednih dana početi da saobraća eksperimentalna autobuska linija od grada do etno-sela, nakon čega će se izvršiti procjena njenog uvođenja kao stalne tokom ljetnih mjeseci.

“Otvaranje katunske zadruge čini jednu širu cjelinu, a planovi su da se ovdje završi vjerski objekat primjeren ovom prostoru, a ostaje da radimo na uređenju terena Ljubačeva, kako bi se ovaj prostor koristio u širem smislu, uključujući i Ljubačku pećinu”, rekao je Gavranović, podsjetivši na podatak da je za ove namjene iz budžeta grada u ovoj godini predviđeno 20.000 KM.

On je dodao da bi narednih dana mogle da počnu tenderske procedure za radove na pripremi lokaliteta Ljubačke pećine za turističke posjete.

Vlasnik etno-sela Nedeljko Branković rekao je da je ovaj turistički kapacitet za poslednjih godinu dana posjetilo više od 10.000 turista i da je u njemu izloženo više od 5.000 eksponata.

“Etno-selo još nije završeno, a krajnji cilj je da selo oživi u onom smislu kako se živjelo prije sto godina”, rekao je Branković.

Predsjednik Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da je ovo vrijedan resurs u turističkoj ponudi najvećeg grada Republike Srpske i da će njegovi sadržaji omogućiti posjetiocima da dožive jedan trenutak iz 19. vijeka.

“Želimo da u narednom periodu cijeli prostor desne obale Vrbasa, uključujući i pećinu Ljubačevo, bude jedna od najznačajnijih turističkih tačaka u okvoru ukupne ponude Banjaluke”, rekao je Barašin.

(Agencije)