Vijesti 18.12.2015.

Ljubljanski gradonačelnik pod istragom: Uzimao mito i tražio seks u zamjenu za zapošljavanje?

ČITANJE: 3 minute
gradonacelnik Ljubljane
Protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića pokrenuta je istraga zbog primanja mita.

Pojedini slovenački mediji su objavili da je tokom tajnog praćenja njegovih kontakata policija zabilježila i Jankovićevu nedoličnu ponudu ženi koja ga je molila za posao u gradskoj apoteci jer je u zamjenu za posredovanje navodno tražio seks.

Policija je ne navodeći imena koja su predmet istražnog postupka, potvrdila da je završila kućne pretrese na 12 lokacija. Između ostalog, pretražene su prostorije opštine Ljubljana i dva komunalna preduzeća gradskog holdinga, u sklopu prikupljanja dokaza o krivičnim djelom davanja i primanja mita za nezakonito posredovanje, te zloupotrebi službenog položaja.

Na temelju dosadašnjih nalaza, policija vjeruje da su osumnjičeni 2012. i  2014. nezakonitim posredovanjem i uzimanjem provizije za dodjelu građevinskih radova različitim poduzećima oštetili jednu tvrtku za 150.000 eura.

Pozivajući se na svoje izvore iz istrage, televizijska postaja POP-TV objavila je da je Janković dvije godine dobivao mito od Ranka Mimovića koji je sada u zatvoru, a u spomenuto je vrijeme bio većinski vlasnik tvrtke za održavanje lokalnih autocesta. Janković je navodno od svakog posla što ga je dobilo Mimovićevo poduzeće zahtijevao 10 posto provizije, a preuzimao ju je Jure Janković, gradonačelnikov sin koji je prilikom svakog posjeta Mimoviću odlazio s gotovinom od 50 do 100 tisuća eura.

Uzimao nezakonite provizije

Više drugih medija, među njima i televizijska postaja Planet-TV, te list “Večer”, navode kako se protiv Jankovića vodi i straga o uzimanju nezakonitih provizija od građevinara koji su dobivali poslove na postavljanju komunalne infrastrukture u prigradskom naselju Rakova Jelša, a navodno i o slučaju koji bi mogao ugroziti Jankovićevu pažljivo i dugo godina građenu reputaciju obiteljskog čovjeka u čijem privatnom životu nema skandala.

Policija je potvrdila da se ispituje i “krivično djelo do kojega je navodno došlo prilikom nezakonitog posredovanja u zapošljavanju u javnom poduzeću”, te štetne ugovore gradskih vlasti vezane uz fiktivnu prodaju vrijednosnih papira.

Prema navodima televizijske postaje POP-TV i lista “Slovenske novice”, Janovića je policija prilikom tajnog praćenja njegove komunikacije uhvatila i u razgovoru s farmaceutkinjom koja je molila za zapošljavanje u gradskoj apoteci, a od koje je on navodno zahtijevao “polne usluge”.

Nije riječ o prvom  istražnom postupanju policije u vezi s Jankovićem.

On je predmet više istraga o finansijskim malverzacijama i lošem upravljanju blagajnom najveće slovenske opštine, a sumnjiči ga se i za sukobe interesa zbog poslovanja opštine Ljubljana s preduzećima koja je sam osnovao, a sada su u vlasništvu njegovih sinova.

No, priča o navodnim dokazima da je za zapošljavanje gradske službenice zahtijevao seks mogla bi naškoditi slici o Jankoviću kao uzornom suprugu, ocu i djedu, te brižnom obiteljskom čovjeku koji voli da je u središtu pozornosti, ali ga ne prate skandali u privatnom životu.

Janković često ističe da je i danas zaljubljen u svoju suprugu Miju koju je upoznao na maturantskom balu i da mu je najvažniji događaj u sedmici nedjeljni ručak na kojem se okupi “cijela porodica”.

To je javni imidž koji je on o sebi u Ljubljani godinama stvarao, te jedan od ključeva popularnosti koja ga je do sada četiri puta dovodila na položaj prvog čovjeka Ljubljane. Tome do sada nije smetao niti propali pokušaj ulaska u samu političku orbitu, kad mu nakon velikog uspjeha s novom strankom na parlamentarnim izborima prije četiri godine nije uspjelo sastaviti vladu.

(Index.hr)