Vijesti 05.12.2015.

Ljubo Marinković, porijeklom iz Banjaluke, ubijen u Peruu

ČITANJE: 1 minuta
Ljubo Marinkovic
Ljubo Alfredo Marinković Kariljo (50), vlasnik objekta za korišćenje interneta i telefona, porijeklom iz Banjaluke, ubijen je u Limi, glavnom gradu Perua.

Policija traga za počiniocem i motivom zločina.

Marinković je upucan s dva metka u glavu dok se nalazio u svom objektu u sjevernom predgrađu Lime, a svjedoci kažu da je napadač počeo da puca kada mu je ovaj otvorio vrata, prenijela je televizija Amerika Notisias iz Perua.

Ubica je ušao s koferom u vozilo koje ga je čekalo udaljeno nekoliko metara od objekta. Unutra je ostalo nepomično tijelo s cigaretom u ruci.

Peru, zemlja s 30,4 miliona stanovnika na zapadu Južne Amerike, suočava se s visokom stopom uličnog kriminala ali i povremenim gerilskim napadima.

Marinkovića, Hrvata rođenog u Peruu, komšije su zvale “Rus”, “Hrvat” ili Jugo (Yugo).

Istražioci ne isključuju osvetu kao motiv zločina. Marinković je prije nekoliko mjeseci dao korisne informacije policiji nakon čega je uhapšen član jedne narko bande.

– U većim urbanim središtima kao što su Lima, Kusko i Arekipa značajan problem predstavlja visoka stopa uličnog kriminala, koji uključuje krađe i pljačke – navedeno je na internet stranici hrvatskog ministarstva spoljnih poslova.

Na društvenim mrežama se pojavio podatak da je Marinković živio jedno vrijeme u Banjaluci, gdje je pohađao Gimnaziju. Kako saznaju mediji, Marinkovićev otac je rodom iz Banjaluke, a majka je navodno Peruanka.

(Jutarnji.hr)