Vijesti 24.05.2022.

Ljudski faktor mogući uzrok požara u bihaćkoj fabrici?

ČITANJE: 1 minuta

Požar koji je jutros izbio u Bihaćkoj fabrici Austrotherm u najveću zebnju stavio je radnike koji su jutros sopstvenim očima gledali kako vatrena stihija guta njihova radna mjesta. Uzrok havarije u kojoj je izgorio kompletan proizvodni pogon i dio upravne zgrade austrijskog giganta koji je u Bosnu i Hercegovinu investirao 10 miliona maraka 2007. godine još nije poznat.

Ipak, nezvanično, policija ne isključuje mogućnost da je u ovom slučaju odgovoran ljudski faktor. O pojedinostima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ne žele, bar ne do završetka uviđaja i istražnih radnji. O svemu je obaviješteno kantonalno tužilaštvo, a dat je nalog za formiranje uviđajne ekipa od sudskog vještaka protivpožarne struke i istražilaca Policijske stanice Bihać koji će na teren odmah po potpunom gašenju vatre u krugu fabrike.

Tek po završetku njihovog posla moći će se govoriti o uzrocima požara kaže za N1 Adnan Beganović, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona. Potvrđuje da je policija dojavu od građanina putem telefona zaprimila oko 7:15.

“Odmah je obaviještena Vatrogasna jedinica, ali po dolasku obe patrole su mogle samo konstatovati da je vatra zahvatila veliki dio objekta i da se oko objekta nalazi veliki broj građana, odnosno radnika koji su uspjeli napustiti objekat. Vatrogasna jedinica je pokušala da spriječi širenje vatre na okolne objekte, a policija je nastojala da evakuiše građane i spasi njihovu imovinu”, rekao je Beganović ističući kako je jedno vrijeme zbog požara bio zatvoren i magistralni put u neposrednoj blizini fabrike.

(E.M)