Vijesti 12.08.2016.

Ljuti na vlast i opoziciju: Nakon poplave, strahuju od zaraze

ČITANJE: 2 minute

Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi u naselju Ada, u Banjaluci, strahuju od zaraze, jer se ni dvije sedmice poslije izlivanja kanalizacije u njihovu zgradu, zidovi nisu osušili.

Umjesto da odahnu što su napokon riješili stambeno pitanje, stanari svečano otvorenih boračkih zgrada u Adi, satima su ribali fekalije iz podruma, koje su se izlile poslije kiše. Zidovi su, međutim, i dalje vlažni, stanari se boje zaraze, ali i novih poplava, jer kako objašnjavaju, stari kolektor na gradskoj mreži nije dovoljan za ovoliki kapacitet domaćinstava.

ada2

– Poplavljen mi je ormar za zimnicu, ali ove sezone ne smijem uopšte da držim hranu u podrumu, jer se bojim da se neko ne razboli od bakterija. Godinama smo čekali svoj stan i mnogo sam se potresla kada nam se svima ovo desilo – prepričava supruga poginulog borca Dragoslava Rađević, koja u stanu živi sa sinom.

Dalibor Ševa negoduje zato što im u malim stanovima sada stoje nagurane stvari, koje bi inače trebalo da drže u podrumu.

ada3

Porodice kažu da je ovo sramota za Ministarstvo boračke-invalidske zaštite i Grad Banjaluka, koji su zajedno pravili zgrade i od kojih će, najavljuju, tražiti da ih oslobode računa za vodu i struju, zbog nepredviđenih troškova u julu.

– Mnogo nas je razočarao odnos vlasti i opozicije u ovom trenutku, jer se niko nije ponudio da nam fizički pomogne kada smo poplavljeni, da nas obiđe, donira gumene čizme, metle i sredstva za čišćenje, nego smo sve to sami finansirali- kaže predstavnik stanara Aleksandar Kecman.

U teslićkom preduzeću “Graditelj”, koje je pravilo zgrade, upozoravaju da Grad Banjaluka mora trajno riješiti problem kolektora i da „to nije do njih“.

– Poplave nemaju veze sa zgradama, sve je urađeno po projektu, ali kolektor ne može da primi više domaćinstava- kaže direktor Milorad Vuković i dodaje da su oni, iako nisu bili obavezni, ipak privremeno riješili problem.

Iz Gradske uprave nisu odgovorili kada će postaviti veći kolektor, i da li je njihov previd što su boračke zgrade usljene, a da prvobitno nije riješena kanalizacija.

Nadaju se trajnom rješenju

Iz resornog ministarstva juče su kratko poručili da su odreagovali odmah kada su čuli za probleme stanara u Adi i angažovali izvođača radova, ali da je to ipak privremeno rješenje. Kako ističu, nadaju se da će ubrzo biti trajno riješeno ovo pitanje, kako porodice ne bi imale nove probleme.

(blic.rs)