LJUTI ZBOG NOVALIĆA: SDA traži smjenu Gordane Tadić, glavnog tužioca BiH

Stranka demokratske akcije zatražila je smjenu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić uz ocjenu da je pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića bilo “isključivo politički motivisano što je prvorazredni skandal”.

– Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da pokrenu proceduru smjene Tadićeve sa pozicije glavnog tužioca zbog pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u FBiH i zbog permanentnog narušavanja ugleda Tužilaštva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije – ističu iz SDA.

Iz SDA poručuju da su poslije odluke Suda BiH kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora Novaliću “uklonjene sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motivisan proces”.

– Cilj Tužilaštva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditovati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije – smatraju u SDA.

Odbijanje pritvora, navode, predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužilaca koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj.

– Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivisano, što je prvorazredni pravosudni skandal – objavljeno je na stranici SDA.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru firme “Srebrna malina” Fikretu Hodžiću u aferi “Respiratori”.

Određene su im mjere zabrane i sva trojica braniće se sa slobode.

Oni se sumnjiče za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

Novaliću se na teret stavljaju krivična djela pranje novca, falsifikovanje dokumenata i primanje mita. On je pred tužiocima odbacio sve navode.

(Srna)

SRBIJA DALA SAGLASNOST: Ljekarima iz BiH omogućeno da pomognu kolegama u Novom Pazaru

Republika Srbija dala je saglasnost za dolazak ljekarima iz Bosne i Hercegovine koji su ponudili pomoć Novom Pazaru zbog teške situacije u ovom gradu zbog epidemije korona virusa. Ambasada BiH u Beogradu je obaviještena da će medicinskim timovima iz BiH, sastavljenim od ljekara koji su se dobrovoljno prijavili, biti omogućeno da pruže pomoć kolegama u

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja