Vijesti 25.12.2022.

Logoraši regije Birač: Borba za istinu i pravdu se nastavlja

ČITANJE: 2 minute

Udruženje logoraša regije Birač i dalje će raditi na prikupljanju dokaza, obezbjeđenju svjedoka za predmete ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i borbi za istinu i pravdu, rečeno je danas na sjednici Skupštine ovog udruženja, na kojoj je usvojen Program rada za iduću godinu.
Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine istaknuto je da je, zahvaljujući svjedočenju članova Udruženja, Sud BiH konačno izrekao presudu u predmetu logor “Silos” u Tarčinu kod Hadžića.

Predsjednik Udruženja Vinko Lale rekao je da je nakon 12-godišnjeg sudskog postupka i svjedočenja 185 svjedoka Sud izrekao 50 godina kazne za komandni kadar i stražare u logoru “Silos” kroz koji je prošlo 650 logora, od kojih je 28 ubijeno.

“Uprkos raznim opstrukcijama na koje nailazimo mi nastavljamo našu borbu za pravdu i kažnjavanje počinilaca zločina nad Srbima i za istinu o ratnim događajima”, naglasio je Lale.

Skupštini je danas usvojila Finansijski izvještaj za prošlu i Izvještaj o radu Udruženja u ovoj godini, kao i Program rada za iduću godinu.

Usvojeni su prijedlozi za obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara, kao i obilježavanja 27 godina od zatvaranja logora “Silos” 27. januara, iz kojeg su posljednji logoraši pušteni više od dva mjeseca nakon usvajanja Dejtonskog sporazuma.

Usvojeni su i prijedlozi projekata za obezbjeđenje određenih oblika materijalne i zdravstvene pomoći logorašima.

Predsjednik Saveza logoraša regije Birač Anđelko Nosović pozdravio je rad Skupštine i rekao da je ovo najbolje organizovano udruženje logoraša u Republici Srpskoj, te im zaželio dalji uspješan rad.

Članovi Skupštine Udruženja logoraša regije Birač prije sjednice položili su cvijeće na spomenik bivšem predsjedniku Skupštine Saveza logoraša Republike Srpske Spasoju Kovačeviću i odali su poštu svim preminulim logorašima između dvije skupštinske sjednice, kao i svim nastradalim i preminulim logorašima.

(Z.M/Srna)

Oznake: Birač, Logoraši