Vijesti 28.08.2017.

Lokacija za novu školu za Adu i Starčevicu do kraja godine

ČITANJE: 2 minute

Lokacija na kojoj će biti izgrađena nova škola za upisno područje Ada i Starčevica biće poznata do kraja godine. Nova obrazovna ustanova neophodna je da bi se rasteretila OŠ “Branko Radičević” u kojoj se već godinama nastava odvija u nekoliko smjena zbog prevelikog broja učenika.

Kako nezvanično saznajemo, jedna od potencijalnih lokacija za novu školu se nalazi u krugu zgrada koje su u Adi izgrađene za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI, a druga u ulici Ada.

V.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac nije želio da precizira koje lokacije se razmatraju za tu namjenu.

– Radni tim kojeg je imenovao gradonačelnik Igor Radojičić uveliko priprema prijedlog za rješenje tog pitanja i očekujem da će on biti gotov do kraja ove kalendarske godine – kazao je Banjac.

Dodao je da se još prikupljaju informacije i analiziraju podaci.

– Želimo da napravimo što kvalitetniju procjenu za izgradnju nove škole. Naročito je bitno istražiti lokacije i utvrditi da li su čisti imovinsko-pravni odnosi, da li regulacioni planovi dozvoljavaju izgradnju takvog sadržaja, te kakva je opremljenost lokacije komunalnom i putnom infrastrukturom – objasnio je Banjac.

Napomenuo je da se u narednom periodu pripremaju nova upisna područja za osnovne škole koja će uticati na broj učenika u školama i na određivanje lokacije za novu školu.

– Kapacitet novog objekta će zavisiti od broja djece koja će se upisivati u tu školu – dodao je Banjac.

U naselju Ada ne postoji osnovna škola tako da se đaci iz ove mjesne zajednice upisuju u škole “Branko Radičević” na Starčevici ili “Stanko Rakita” u Vrbanji.

Mještanka Ade Dragana Ožegović smatra da je krajnje vrijeme da ovo naselje dobije školu.

– Pohađala sam školu u Vrbanji, a veliki broj mojih prijatelja išao je na Starčevicu. Obje škole su daleko i nezgodno je za manju djecu da idu sama. Iduće godine moje dijete treba da krene u prvi razred i nadam se da će do tada u Adi biti izgrađena nova škola – kazala je Ožegovićeva.

Nedostatak učionica

Zbog velikog priliva đaka iz oba naselja poteškoće se javljaju u OŠ “Branko Radičević” koja nema dovoljno učionica da smjesti sve osnovce. Čak su morali ukinuti i produženi boravak kako bi te učionice iskoristili za nastavu.

(glassrpske.com)