Vijesti 20.10.2020.

Lokalne samouprave obavezne da sprovode mjere zaštite od virusa korona

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske upozorava sve jedinice lokalne samouprave da su dužne da sprovode sve propisane mjere kako bi se stanovništvo zaštitilo od virusa korona, ali i da preduzmu sve mjere kako bi se zaštitila privreda u Srpskoj.

“U skladu sa trenutno pogoršanom epidemiološkom situacijom, po pitanju širenja virusa korona i oboljenja uzrokovanog ovim virusom u Srpskoj, jedinice lokalne samouprave dužne su da povećaju broj komunalno-inspekcijskih nadzora kako bi utvrdili da li se na terenu poštuju propisane mjere i instrukcije, posebno u dane vikenda”, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Tokom vršenja nadzora, dodaje se, nadležni inspektor je ovlašćen da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrani rad ukoliko utvrdi da se u objektu u kojem obavljaju djelatnost ne sprovode zaštitne mjere koje se odnose na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme.

“Zabrana se izriče prvi put na period od sedam dana, a u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana”, navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, gradonačelnici/načelnici, kao komandanti lokalnih štabova za vanredne situacije, obavezni su da striktno sprovode sve mjere i instrukcije Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo Srpske.

“Dužni su da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području jedinice lokalne samouprave, preduzmu i rigoroznije mjere, ali ne i blaže mjere, od onih koje su propisane i definisane zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije i instrukcijama Instituta za javno zdravstvo Srpske”, navodi se u saopštenju.

(Srna)