Vijesti 01.03.2019.

Lokalni vodovodi pod nadzorom inspekcije

ČITANJE: 1 minuta

Inspektori Grada Banja Luka započeli su kontrole svih lokalnih vodovoda na području grada, koje je preduzeće „Vodovod“ prošle godine preuzelo na upravljanje od Centra za razvoj poljoprivede i sela.

-Utvrdiće se da li postoje sanitarno-tehnički nedostaci na ovim vodovodima kako bi se odmah počelo sa njihovim otklanjanjem – kaže načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Kontrole će obuhvatiti pregled rezervoara, pumpnih stanica, cjevovoda, šahtova, zone sanitarne zaštite vodoobjekata, kao i kvalitet vode na svim lokalnim vodovodima.

-Osim kontrola kvaliteta vode, koje se vrše u laboratorijama Instituta za javno zdravlje i „Vodovoda“, lokalni vodovodi su pod stalnim nadzorom gradske inspekcije koja kontroliše rezulatate tih analiza, kao i stanje mreže i svih objekata – ističe Kecman.

Izvršni direktor za tehnička pitanja „Vodovda“ Dario Kuprešak podsjeća da su krajem 2018. godine preuzeti svi vodovodi, kojima je nekada upravljao Centar za razvoj poljoprivrede i sela i da se njihovo stanje značajno popravilo.

-Odmah smo uspostavili redovnu dezinfekciju vode i redovnu kontrolu kvaliteta vode. Radili smo na otklanjanju nedostataka zbog čega je danas stanje ovih vodovoda mnogo bolje, posebno u pogledu isporuke i kvaliteta vode – ističe on.

Kao jedan od znakova poboljašnja stanja, kaže Kuprešak, vidi se i po povećanom stepenu naplate vode kod potrošača.

-Svi potrošači koji nisu imali ugrađene vodomjere, obavješteni da su ih dužni imati. Oni se redovno očitavaju i ispostavljaju se računi za utrošenu vodu- zaključio je on.