Vijesti 04.01.2016.

Lomljenje božićne česnice u hramu Svete Petke

ČITANJE: 1 minuta
cesnica
Lomljenje božićne česnice sa zlatnikom u liku Svete Petke koje udruženje građana “Vetereni FK Vrbas” organizuju osmu godinu, biće održano u četvrtak, 7. januara nakon božićne liturgije koja počinje u 9 časova u novoizgrađenom Hramu Sveta Petka u banjalučkom naselju Starčevica. Lomljenje se očekuje oko 10 časova.

– Ovu tradicionalnu i jedinstvenu manifestaciju lomljenja božićne česnice u Banjaluci poklonili smo našem noizgrađenom hramu, u kome smo prošle i narednih godina na ovaj način proslavljati Hristovo rođenje- kaže predsjednik udruženja, Milorad Arlov.

– U lomljenju božićne česnice, koje organizujnjmo od 2009.godine učestvuju djeca školskog uzrasta, uz služenje sveštenika SPC Eparhije banjalučke, Parohije rebrovačeke. Prvi zlatnik 2009. godine dolika je tada jednogodišnja, Anđela Đaković,a prošle godine Anđela Đakušić, obje iz Banjaluke-ističe Arlov.

Ovaj projekat, kao i projekat dolaska više stotina srpske djece sa Kosmeta u Republiku Srpsku u avgustu 2016. godine, koje je takođe organizovalo ovo udruženje, podržalo je Ministarstvo spoljnjih poslova Srbije ( Uprava za saradnju sa Srbima u regionu), koje pomaže očuvanje vjerskog, duhovnog i drugih oblika zbližavanja i čuvanja srpske tradicije i indetiteta.

– Hvala Upravi za saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ali i pekari „Starčevica“ koja već dugi niz godina poklanja veliku božićnu česnicu. Pozdravom „Mir božiji, Hristos se rodi!“, pozivamo svu djecu Banjaluke da učestvuju u lomljenju božićne česnice- zaključuje Arlov.

(Banjaluka.net)