Politika 22.10.2022.

Lompar: Nečuvena akcija da se Dodiku oduzme izborna pobjeda

ČITANJE: 1 minuta

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar rekao je da je na djelu nečuvena akcija da se pomoću manipulacija i nezakonitih radnji Miloradu Dodiku oduzme izborna pobjeda i da osporavanja idu iz dva pravca – od opozicije i zapadnih zemalja.

Pri tome se, kako je naveo, koristi apsurdna argumentacija, prema kojoj glasanje na izborima za predsjednika Republike Srpske nije bilo po pravilima, dok istovremeno glasanje na izborima za Predsjedništvo BiH i za Parlamentarnu skupštinu BiH i Narodnu skupštinu Srpske ne izaziva nikakve sumnje. Lompar je ukazao da se osporava samo Dodikova pobjeda i to iz dva pravca – unutrašnjeg i spoljnog.

“Prvi je unutrašnji vezan za djelovanje opozicionih stranaka koje svoj poraz na izborima objašnjavaju prevarama samo pri izboru predsjednika Republike Srpske, što je samo po sebi apsurdno”, rekao je Lompar za rusku federalnu novinsku agenciju “Regnum”.

Lompar ukazuje da spoljni pritisak proističe iz nezakonitog kolonijalog vladara – nepriznatog u Savjetu bezbjednosti Kristijana Šmita i zapadnih zemalja. On je ocijenio da situacija u vezi sa osporavanjem Dodikove pobjede na izborima predstavlja dio istog procesa prema kojem SAD vrše pritisak na političare u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, tjerajući ih da se okrenu protiv Rusije, iako je raspoloženje naroda suprotno.

Riječ je, kako je naglasio, o stalnom pokušaju da se srpski narod stavi u neravnopravan položaj na svim teritorijama na kojima živi.

(Srna/Z.M)