Svijet 24.12.2022.

London povećava potrošnju za odbranu za više od milijardu funti

ČITANJE: 1 minuta

Britanija će povećati sredstva za odbranu za više od milijardu funti /1,21 milijardu dolara/ kako bi u naredne dvije godine izbjegla posljedice inflacije, objavio je “Telegraf”.

Očekuje se da će ministar finansija DŽeremi Hant na proljeće objaviti povećanje budžeta.

List navodi da vojni eksperti procjenjuju da budžet Ministarstva odbrane u 2024/25. godini mora da poraste na 50,1 milijardu funti sa 48,6 milijardi kako bi se izbjeglo realno smanjenje jer inflacija ostaje iznad 10 odsto.

Predstavljajući jesenji budžet prošlog mjeseca, Hant je rekao da je vlada prepoznala potrebu za povećanjem potrošnje za odbranu i potvrdila da će održati budžet na najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda u skladu sa svojom posvećenošću transatlantskom savezu NATO.

“Imamo jedan od najvećih budžeta za odbranu u Evropi i 2020. smo najavili najveće povećanje potrošnje za odbranu od hladnog rata”, rekao je portparol vlade Rojtersu.

Svako povećanje troškova za odbranu biće razmatrano na proljeće kao dio sljedeće integrisane revizije, odnosno dokumenta u kome se izlažu prioriteti britanske odbrane, bezbjednosti i spoljne politike, dodao je portparol.

(Z.M/Srna)