Magazin 24.04.2019.

“LOPOVI ĆE VAS ZAVESTI PRIČOM” Banjalučanin Robert Dacešin opisuje život u Južnoj Americi

ČITANJE: 2 minute

Ne znam plesati sambu, a Brazilka sam, ne znam igrati fudbal, a Brazilka sam. Dakle i u mojoj zemlji, kao i svuda u svijetu, žive različiti ljudi.

Rekla je ovo Flavija Džunkeira, mlada djevojka iz Brazila, koja je u Banjaluku doputovala da bi upoznala BiH i podržala svog prijatelja, Banjalučanina Roberta Dacešina, koji je večeras u Domu omladine predstavio svoju knjigu putopisa iz Južne Amerike. Ona je rekla da se iznenadila, koliko su ljudi u BiH slični Brazilcima. I jedni i drugi su, kaže, srdačni, gostoljubivi, duhoviti i temperamentni.

Flavija je za Srpskainfo rekla da je oduševljena Banjalukom, ali da ne može jasno odgovoriti da li su momci ovdje ljepši od Brazilaca.

Robert je međutim istakao da su u Južnoj Americi ipak mnogo temperamentniji i slobodniji u svemu, pa i u seksu, flertu i dijeljenji komplimenata i nježnosti, koji ne moraju nužno imati erotsko značenje.

Najbolji proizvod Južne Amerike su ljudi, a najveći izazov je nesigurnost. Napadi i krađe su učestali, pa se u neke kvartove najvećih gradova noću ne zalazi.

Lopovi će vas najčešće zavesti pričom, jer tamo svi imaju neku priču, ali ima i sasvim otvorenog nasilja, naročito u Venecueli, poručio je Robert.

On je pozvao Banjalučane da posjete Južnu Ameriku, jer je čarobna.

Ipak, to sebi mogu priuštiti samo oni s dubljim džepovima, jer su takva putovanja skupa.

Za one koji to ne mogu Robert je, kaže, spremio knjigu sa bogatim ilustracijama i puno zanimljivih detalja, koji će čitaocu razbiti stereotipe o ovom kontinentu.

Dio prihoda od knjige autor će donirati Centru “Zaštiti me” u Banjaluci, kako bi mališanima sa teškoćama u razvoju poručio da ne odustaju od svojih snova, pa ni od putovanja, ako im je to san.

Čile je najrazvijenija zemlja u Južnoj Americi. Ono što je za nas Evropljane Njemačka, za njih je Čile. Tamo je lakše dobiti papire, nego za Njemačku, pa je Robert tamo sreo mnogo Banjalučana i Beograđana, koji tamo rade. To ipak i nije čudno, jer je mnogo lakše dobiti papire za Čile, nego za Njemačku.

– Preporučio bih vam da ostanete u Banjaluci, da putujete i vraćate se u svoj grad, ali ako već morate trbuhom za krujom, idite u Čile – rekao je Robert.

Tri puta je davao otkaz u solidnim firmama i danas živi od putovanja i pisanja blogova. Tvrdi da je srećan. Robert na svom blogu ima preko pola miliona pratilaca.

Robert je za kraj rekao da su naše djevojke mnogo ljepše nego Brazilke.

(Srpskainfo)