Vijesti 14.07.2016.

Lopovi grabe i sa oltara

ČITANJE: 2 minute

Novac iz svetinja, peškiri, cvijeće i piće sa groblja, hrana iz marketa, te posteljina iz kuća, samo su dio plijena lopova tokom proteklog perioda u RS.

Pored uobičajenih krađa kao što su pljačke banaka, pumpi, zlatara, kladionica i slično, na meti lopova sve češće su i polovna odjeća i obuća, razni aparati za domaćinstvo i slično.

Oni koji su skloni krađi plijen ne biraju, pa kada ne nađu skupe stvari, pokupe sve što im bude pod rukom. Vrijednost plijena često ne prelazi ni deset maraka. Tako je ostao upamćen slučaj kada su se u Banjaluci dva lopova, nakon demoliranja roštiljnice, vratila i od dobavljača otela dvije porcije ćevapa. Jedna od nesvakidašnjih krađa zabilježena je i u Bileći kada su lopovi sa platoa autobuske stanice ukrali čitav kiosk.

Kako su objasnili u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, lopovi “ne spavaju” cijele godine, ali broj krađa posebno je izražen poslije dolaska i odlaska gastarbajtera. Sezona godišnjih odmora je vrijeme kada provalnici imaju “pune ruke posla”, zbog čega je tada potreban poseban oprez.

– Otuđuju se razni predmeti, od vozila, zlata, pa do hrane – rekla je načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Dodala je da su na udaru kradljivaca sva mjesta u kojima se može nešto otuđiti, kao što su kuće, stanovi, garaže, automobili i drugo.

– Najviše krađa bilo je na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka, koji pokriva više opština, a posebno u gradu na Vrbasu gdje ima najviše građana i imovine – istakla je Miljanovićeva.

U MUP-u RS su izdvojili slučaj na području CJB Prijedor, gdje su dva lica izvršila čak 27 krađa tako što su sa grobova otuđivali peškire, marame, cvijeće i pića.

– Za ova krivična djela predviđene su minimalne novčane kazne, dok je maksimalna kazna zatvora do 15 godina. One zavise od materijalne štete koja je pričinjena izvršenjem krivičnog djela – istakla je Miljanovićeva.

Prodavnice i marketi su, i pored obezbjeđenja i video-nadzora, sve češće na udaru kradljivaca. Prema riječima prodavaca, sa polica najviše nestaju kozmetika i alkoholna pića. Lopovi vole i da se zaslade čokoladama, a nije rijedak slučaj da u džepovima iznesu konzerve, viršle i drugu hranu.

Kleptomanija

Prema riječima psihologa Aleksandra Milića, u vremenima poremećaja različitih stilova življenja, ličnosti i ponašanja, kleptomanija postaje sve češća pojava.

– Poznato je da jedni te isti sa određenim kompleksom poremećaja teže krađi. Osim krađa koje su zasnovane na materijalnoj dobiti, postoje i one kojima pojedinci žele samo da oštete nekog drugog. Oni često uživaju da posmatraju oštećenog – rekao je Milić.

(Glas)