Region 10.07.2024.

LOŠ KVALITET MORA: Zabranjeno kupanje na poznatim plažama u Budvi, Tivtu i Splitu

ČITANJE: 2 minute

Zbog lošeg kvaliteta mora kupanje je zabranjeno na Slovenskoj plaži 03 u Budvi i na Solilima 01 u Tivtu i one su obilježene crvenom zastavicom.

“Podaci o realizovanim ispitivanjima dostavljeni su i Republičkom inspektoru za vode koji će u daljem postupanju preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti. Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije, a o dobijenim rezultatima ćemo naknadno obavestiti javnost”, saopšteno je iz Javnog preduzeća Morsko dobro, prenosi Tanjug.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 114 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo pokazali su da je na 80,6 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 13,2 odsto lokacija dobrog, na 4,4 odsto zadovoljavajućeg, dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila lošeg kvaliteta.

U opštini Budva, kvalitet morske vode je na 29 lokacija bio odličan, dobar na 2 lokacije, zadovoljavajući takođe na dvije lokacije, dok je na jednoj lokaciji voda bila lošeg kvaliteta.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 10 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih šest, na tri lokaciji ona je bila dobrog kvaliteta, dok je jednoj lokaciji kvalitet vode za kupanje bio loš, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Rezultati uzorkovanja

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije objavio je rezultate uzorkovanja mora za kupanje na plažama na području cijele Hrvatske.

Od svih plaža koje su bile testirane, jedina ocijenjena nezadovoljavajuće je ona u uvali Trstenik u Splitu, na kojoj je posljednji uzorak za testiranje uzet u ponedjeljak, 8. jula. Riječ je o kupalištu gdje u more utiče i potok Trstenik.

Što se drugih plaža tiče, more je ocijenjeno dobro na devet kupališta, a zadovoljavajuće na tri. Na svim ostalim plažama u ovoj županiji more je dobilo ocjenu izvrsno.

Dobru ocjenu dobilo je more na dvjema plažama u Milni, dvjema u Dućama, trima u Strožancu, u Svetom Martinu, u Marini te u Trogiru u Trpimirovoj ulici, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dok su zadovoljavajuću ocjenu dobile plaže u Trogiru, Kaštel Sućurcu i Kaštel Starom, prenose Nezavisne.

Oznake: Jadransko more